Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Naděje pro unesené Češky: Švýcarský pár teroristům utekl! Po tři čtvrtě roce

Autor: simao, INT - 
18. března 2013
10:11

Češky Hanka a Tonča, které unesli ozbrojenci, nejsou prvními zadrženými turisty v Pákistánu. Příběh uneseného švýcarského páru z roku 2011 jim i jejich rodinám však dává naději. A to i proto, že za únosem i tentokrát patrně stojí stejná skupina lidí.

Pákistánská policie se nadále snaží najít a osvobodit dvě české turistky, které ve středu unesli ozbrojenci v neklidné pákistánské provincii Balúčistán. Podle pákistánských médií to vypadá, že za únosem přitom stojí stejná skupina napojená na Taliban, která zadržela v roce červenci 2011 švýcarský pár Olivier David Och a Daniela Widmer (v době únosu 31 a 29 let).

Utekli po 8 měsících

Švýcary však drželi ozbrojenci dlouhých 8 měsíců. Podle jejich slov ve vězení nedaleko trhu v Miranshahu. "Celé měsíce, jsme nikdy neviděli ženu nebo dítě, jen naše čtyři stráže, které nosily výbušné pásy," řekla Daniele Widmer deníku Le Matin.

Mezitím si prostřednictvím videa, kde Švýcaři klečeli a prosili o životy, řekli ozbrojenci za jejich propuštění o 50 milionů dolarů. I v případě unesených Češek všichni doufají, že teroristům jde především o výkupné.

Švýcarská vláda však tvrdila, že platit nakonec nemusela. Olivierovi a Daniele se prý podařilo v březnu 2012 ze zajetí uprchnout. Během leteckého útoku na pozice Talibanu je totiž převezli na farmu na pákistánský venkov, kde však panoval mírnější režim a švýcarský pár sebral v nestřežený okamžik odvahu k útěku.

Ukradli prý dva granáty a zmizeli v noci

Olivier a Daniela prý ukradli svým věznitelům dva granáty a rozhodli se, že raději zemřou na útěku, než aby dál žili ve vězení, uvedla agentura AFP. Kupředu je však hnala samozřejmě především touha po svobodě.

Uprchlí a především nedobrovolní vězni se pak přihlásili na vojenském kontrolním stanovišti pákistánské armády v oblasti Tull na hranicích Balúčistánu a Vazíristánu, hornaté oblasti u hranic s Afghánistánem. Zda však nakonec přece jen nějaké peníze na konto ozbrojenců dorazily, není dodnes jasné. V Pákistánu se spekulovalo o tom, že byl Švýcarům útěk za úplatu umožněn.

Zatímco unesené Češky Hanka a Antonie, o jejichž osudu zatím stále žádné zprávy nejsou, cestovaly do Indie, švýcarský pár byl na cestě z Indie. Jejich fotky, jak vystupují konečně s úsměvem na tváři z pákistánského vojenského vrtulníku, pak obletěly svět.

hita ( 24. června 2013 12:39 )

"Příběh uneseného švýcarského páru z roku 2011"... Proč je tedy na fotce ze zajetí datum 13. 2. 2008???

clio ( 20. března 2013 08:21 )

Videt Pakistan a zemřít.Super...

kockamnau ( 19. března 2013 08:49 )

Naději to tedy,Švýcarský pár byli vycvičení policisté.

zelena.karkulka ( 18. března 2013 23:36 )

můžou o tom pak napsat blogísek

zelena.karkulka ( 18. března 2013 23:22 )

vozí odtud opium.Ještě se tí veřejně chlubí na svých blogíscích ,ti ,,cestovatelé a turisti,,-takže mi to je fuk

Zobrazit celou diskusi