Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert o unesených Češkách: Návratem si nejsem jistý

Autor: INT, raj, jh, jad - 
17. března 2013
05:01

Tonička Chrástecká z Kladna a Hanka Humpálová (obě 25) z Písku, dvě české dívky, které byly uneseny ozbrojenci v Pákistánu, jsou stále nezvěstné. Zatímco jejich rodiče i přátelé věří, že se v pořádku vrátí domů, ozývají se i hlasy, které situaci dívek příliš růžově nevidí.

Jedním z těch, kteří mírní přílišný optimismus, je i bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské zpravodajské služby Andor Šándor. Jak uvedl v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ, na návrat živých a zdravých dívek by moc nevsázel. „Jestli jsou už v Afghánistánu, tak bych nechtěl u nikoho vzbuzovat velké naděje,“ uvedl s tím, že zatím není jasné, s jakým záměrem je zločinci unesli. Zda kvůli výkupnému, nebo jako artikl v rámci obchodu s bílým masem.

Spolužačka: Chtěly cestu se vším všudy…

Hanička i Tonička jsou zaryté cestovatelky. A vždy je lákaly země netknuté západní civilizací. „Chtěly si užít cestu se vším všudy. Jely za poznáním. Dá se říct, že to měla být jejich duševní cesta. Proto zvolily pozemní cestu,“ svěřila Blesku jejich spolužačka z pedagogické fakulty Šárka Mládková (25). „Nic nepodcenily. Všechno si pečlivě zjišťovaly a připravovaly se s respektem. Kdyby jim někdo, koho se na cestu ptaly, řekl, ať raději nejezdí, nejely by,“ tvrdí kamarádka Šárka.

Třídní učila Toničku zeměpis: Měla dobrodružství v krvi

Radka Soukupová vyučuje na kladenském sportovním gymnáziu zeměpis. Když do své třídy před lety dostala Antonii Chrásteckou, hned si ji oblíbila. „Toničku mám moc ráda. Byla takový živel, vždycky pozitivně naladěná, vzpomínám si, že už tehdy hodně cestovala a myslím, že dobrodružství měla v krvi,“ popisovala Soukupová Blesku svoji bývalou žačku.

repro ( 23. března 2013 11:27 )

Piš romány.

repro ( 23. března 2013 11:27 )

Dobře vyjádřeno a bohužel velmi pravděpodobné.

tipr ( 19. března 2013 20:09 )

Souhlasim. Motat se jako turistky v zemi která je na mile vzdalena evropske kulture a to v neutesene době je vysmech tomu narodu.

tipr ( 19. března 2013 19:54 )

Dusevni ocista ....dobre ...Kdyby se sly poradit s farářem ten by jim dal spravne rozhreseni

andorea ( 19. března 2013 18:55 )

Mám stejné tušení ...

Zobrazit celou diskusi