Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sestra unesené Toničky: Nebylo to rozhodnutí ze dne na den! Dlouho se připravovaly

Autor: ČTK, INT, lm - 
16. března 2013
13:30

O dvou českých turistkách Haničce a Toničce (obě 25) unesených v Pákistánu zatím nejsou žádné zprávy. Zoufalá rodina stále doufá, že se únosci ozvou s požadavky na výkupné. Sestra jedné z unesených potvrdila, že dívky cestu plánovaly a byly dobře připravené.

Hanička a Tonička přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu byly v terénním automobilu odvezeny i s policistou, který je do té doby doprovázel. Později únosci policistu z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

Sestra unesené Toničky dnes v rozhovoru pro Český rozhlas řekla, že si je jistá, že mladá žena ani její společnice na cestě zbytečně neriskovaly. "Určitě to nebylo nějaké rozhodnutí ze dne na den. Na cestu se hodně připravovaly a mluvily i s lidmi, kteří už tuhle cestu absolvovali. Mluvily i s íránským velvyslanectvím, po Íránu tedy víc cestovaly, kde jim všichni potvrdili, že je tam bezpečno. Rozhodně si nemyslím, že by riskovaly ani že by hazardovaly," řekla.

Dívky chtěly podle ní mezi místní obyvatelstvo zapadnout. "Vím, že s sebou měly i šátky, že v Íránu i v Pákistánu nosily zahalené vlasy. Rozhodně na sebe nechtěly nějak za každou cenu upozorňovat," potvrdila.

Rodina doufá, že motivem jsou peníze

Rodinou doufá, že se únosci ozvou ohledně výkupného. "Samozřejmě v této situaci by asi každý - co se týče peněz - udělal, co bude v jeho silách. Konzultovala jsem to i s ministerstvem zahraničních věcí, ale bohužel říkali, že podobnou záležitost neřešili," sdělila sestra.

Na podporu unesených žen vznikla stránka na sociální síti Facebook, přihlásily se na ni už stovky lidí. Jejich přátelé založili také zvláštní internetovou stránku, kde chtějí o celém případu informovat. "Nemáme zájem být vidět, ale je to jediná věc, kterou pro děvčata můžeme udělat, abychom jim pomohli," řekl kamarád unesených dívek Michal Najman.

manicka919 ( 21. března 2013 23:22 )

"Rozhodně si nemyslím, že by riskovaly ani že by hazardovaly" .... v čem spočívá risk a hazard? že si nevemou připravený šátek? proboha! tady je evidentní risk už jen to, že na vstup do takové země pomyslí.. je mi jich samozřejmě děsně líto, ale upřímně - koledovaly si o pěkný průser

illis ( 17. března 2013 18:34 )

Nezapomeň si ošetřit ty své hlupáku , já takové problémy nemám a vůbec, o mne se nestarej, máš dost starostí s tou svojí, co máš doma .

mirco ( 17. března 2013 13:35 )

nenapsal bych to lepe...jedine idi*ot muze jet do techto zemi...

mim33 ( 17. března 2013 12:34 )

Ano, mnohý český turista je nepoučitelný. A tenhle případ je už vrchol. Občas dokonce i do takovýchto končin někdo vleze, zázrakem vyjde se zdravou kůží, média z něj udělají celebritu a to žel motivuje další.

mim33 ( 17. března 2013 12:30 )

V Balúčistánu to vypadá takto: https://www.youtube.com/watch?v=R4aTxF3xjWA Nevím, jak a na co se připravovaly, ale s dobře známými fakty se neseznámily nebo je nechtěly slyšet.

Zobrazit celou diskusi