Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejstarší ordinující lékařka v ČR zemřela! V květnu by oslavila 100 let!

Lékařka by se v květnu dožila neuvěřitelných 100 let!
Lékařka by se v květnu dožila neuvěřitelných 100 let!  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, tis - 
11. března 2013
22:26

Ve Světlé nad Sázavou zemřela Irma Němečková, nejstarší ordinující lékařka v Česku. V květnu by oslavila sté narozeniny. Lékařskou praxi provozovala nepřetržitě déle než 70 let a v některých případech léčila už pravnuky svých někdejších pacientů. Lékařka zemřela 1. března, řekl dnes starosta Světlé Jan Tourek. Rozloučení se konalo v rodinném kruhu.

Němečková po promoci v roce 1939 začala o rok později provozovat lékařskou praxi ve Světlé nad Sázavou, kde ordinovala téměř do posledních chvil. Pohotovostní a noční služby sloužila až do svých 78 let a ještě jako dvaadevadesátiletá řídila auto.

Jako praktická lékařka si musela zpočátku v ordinaci poradit s mnoha úkony, od trhání zubů po porody a drobné chirurgické zákroky. Hovořila německy a francouzsky. K jejím zálibám patřila hudba a četba knih.

V minulém roce ocenil Kraj Vysočina světelskou lékařku nejvyšším krajským vyznamenáním - kamennou medailí. Letos v lednu se Němečková stala čestnou občankou Světlé nad Sázavou.

donchicho ( 12. března 2013 00:50 )

Jen doufam, ze tato neboha zena nikoho v poslednich mesicich a letech nelecila , jinak......

bara ( 12. března 2013 00:37 )

obávám se, aby to nebyl pro vládu precedens...

lunatic ( 11. března 2013 23:31 )

Případ této dámy,myslím,ZCELA JASNĚ UKAZUJE,jak urážlivě se chová vláda ke svým občanům ,když je hodlá posílat do penze v cca 68-70 letech ... a i to ještě ne hned ted´! ... ale až za pár let - důchody by se měly zrušit a "jelo by" se na výdrž - žádné podceňování 65-ti letých mladíků

Zobrazit celou diskusi