Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Advokátku Samkovou vyhodili z případu mačetových útočníků

Advokátku Kláru Samkovou vyloučil soud z případu mačetového útoku v Novém Boru
Advokátku Kláru Samkovou vyloučil soud z případu mačetového útoku v Novém Boru  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. února 2013
13:06

Advokátku Kláru Samkovou vyloučili z případu mačetového útoku v Novém Boru! Obžalovaní, kterým hrozí až 20 let vězení, si musí najít nového právního zástupce. Projednávání případu se tak odkládá.

Vrchní soud v Praze vyloučil advokátku Kláru Samkovou z případu mačetového útoku v Novém Boru ze srpna 2011, při němž byli vážně zraněni tři lidé. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusu o vraždu a vátržnictví, když napadli osazenstvo jednoho z barů.

"Vrchní soud rozhodl, že doktorka Samková už nemůže obhajovat nikoho z obžalovaných," potvrdila ČTK předsedkyně senátu Krajského soudu v Liberci Eva Drahotová, která má případ na starosti. Protože obžalovaní nemají obhájce, muselo být pondělní jednání soudu odloženo.

Samková patrně podá ústavní stížnost

Samková však zvažuje, že celou věc předá Ústavnímu soudu. "Musím se domluvit se svými klienty, co dále, protože těm se to hrubě nelíbí," nechala se slyšet Samková. "Podle mého názoru je ústavní stížnost důvodná, budu klientům navrhovat, abychom ji podali," dodala.

Na Samkovou přitom podala stížnost při minulém soudním přelíčení Romana Staňková, nová obhájkyně obžalovaného Antonína S. Samková ho přestala obhajovat loni v prosinci poté, co obžalovaný muž v dopise částečně popsal, co se při útoku stalo. Antonín S. se tak dostal do rozporu s tím, co vypovídají další tři obžalovaní zastupovaní Samkovou.

Střet zájmů

Advokátka Samková byla obviněna ze střetu zájmů. Stála rázem proti bývalému klientovi a mohla zneužít citlivé informace. "Je-li vyloučen obhájce pro kolizi zájmů, tak v téže věci nemůže dále vykonávat obhajobu žádného z obžalovaných. Právě, aby nemohl užít či zneužít informace, které při obhajobě i toho vyloučeného obdržel," odůvodnila Staňková svou stížnost.

Vyloučení Samkové z případu přitom navrhovalo i krajské státní zastupitelství, vrchní soud ale před zahájením procesu rozhodl ve prospěch známé advokátky.

krupan10 ( 25. února 2013 06:31 )

Samková je odporná kreatůra

krupan10 ( 25. února 2013 06:25 )

Samková je odporná kreatura

mememumu ( 22. února 2013 18:35 )

Musíš dočíst článek až do konce, než půjdeš někomu nadávat. Samková stížnost podala a její stížnosti bylo vyhověno. Teď se ale rozhodovalo znovu a tentokrát neuspěla.

mortis69 ( 22. února 2013 18:11 )

Tak to by nezvládl ani Chocholoušek,Pane Karfík

mortis69 ( 22. února 2013 17:00 )

Neblbni,foukne vítr a máš je zpátky v baráku

Zobrazit celou diskusi