Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Líbačka s Brežněvem, červené šátky a prezidentování

Autor: tis - 
20. ledna 2013
10:03

Gustáv Husák, Československý prezident, ale také spoluorganizátor Slovenského národního povstání. Co dokázal? Jak ho známe?

Gustáv Husák se narodil v Dúbravce (dnes část Bratislavy) 10. ledna 1913. Už jako chlapci se mu zalíbily bolševické myšlenky a v roce 1933 vstoupil do Komunistické strany Československa. Během války se zapojil do organizace komunistické části Slovenského národního povstání.

Po válce se stal předsedou Sboru pověřenců (funkce srovnatelná s funkcí premiéra). Na začátku 50. let, v době, kdy probíhaly politické procesy, ani on neunikl vězení. Ve vykonstruovaném procesu dostal doživotní trest za protistátní jednání. Husák se z vězení dostal na konci roku 1960 díky amnestii.

Jeho politická ale i po pobytu ve vězení nadále pokračovala. Stal se předsedou vlády a byl tvůrce zákona, který se snažil zrovnoprávnit postavení Slovenska a Česka, které bylo dost kritizováno.

V roce 1975 se stal prezidentem. Z tohoto období je znám také jako obstarožní soudruh, který pionýrům uvazoval červené šátky a na jeho slavný polibek s Brežněvem se taktéž dodnes nezapomíná.

Už během prvních dnů Sametové revoluce věděl, že je konec a po jmenování nové vlády, kde se objevili i nekomunisté, podal demisi. Následně byl vyloučen z komunistické strany a konec svého života strávil v ústraní své bratislavské vily. 18. prosince 1991 zemřel na rakovinu.  

juklicek ( 20. ledna 2013 22:21 )

" tvůrci " si můžou vybrat koho chtějí.

juklicek ( 20. ledna 2013 20:41 )

Pro ty co zde píšou že není svoboda nebo že není svoboda slova nebo že je zde cenzura či cenzůra : je svoboda, je svoboda slova - jinak by nemohly vycházet komunistické halo noviny keré si můžou psát co chtějí. A kdo se chce dozvědět " pravdu " at čte halo noviny. Skutečnost je taková, že halo noviny nikdo nečte, mají malý náklad a několikrát stály před krachem

juklicek ( 20. ledna 2013 20:36 )

co sem cpeš havla. havel byl snílek.

henes ( 20. ledna 2013 20:07 )

Projev, na který se nezapomíná Václav Havel( více o autorovi > ) 1.5.2009 Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, ze jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků... Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepši životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím z funkce.

henes ( 20. ledna 2013 20:02 )

pizdo,dneska nekradou?

Zobrazit celou diskusi