Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženy, které žádají výměnu implantátů, se musí vzdát nároků na náhradu

Autor: ČTK, mok - 
20. června 2012
21:44

Pacientky, které žádají výměnu implantátů PIP ve Vinohradské nemocnici, se musí vzdát nároku na škody. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera je to nemorální. Patnáct žen se chystá podat na nemocnici žalobu.

"Dohoda se pacientkám dává k podpisu pro případ, kdyby si některá chtěla stěžovat na původní implantát firmy PIP, který nemocnice pacientkám nyní mění," řekl ČT mluvčí FN Královské Vinohrady Lukáš Matýsek. "Kdyby tato nemocnice nutila pacientky se vzdát předem odpovědnosti, tak nejen že to je nemorální, ale myslím si, že by ani ta dohoda nebyla platná," řekl ČT Heger.

Podle České televize se chystá podat do konce prázdnin hromadnou žalobu 15 žen, kterým byly v českých nemocnicích vadné implantáty voperovány. Další žaloby se prý podle právníků čekají do konce roku. Podle Hegera se dá očekávat nárůst těchto žalob a nemocnice se na ně budou muset připravit.

"Tím, že ten implantát byl voperován v konkrétním zdravotnickém zařízen, tak pokud by z něj ta pacientka utrpěla škodu, tak ona ji může uplatňovat na tom zdravotnickém zařízení. Pokud to už není promlčeno, a tam se to počítá na velmi dlouhá léta," řekl ČT Heger.

Na možné praskání implantátů PIP upozornila na jaře 2010 francouzská asociace pro dohled nad léčivy. Po jejím oznámení český distributor ve spolupráci s lékovým ústavem informoval zdravotnická zařízení v Česku, která je přestala používat. Ministerstvo zdravotnictví poté doporučilo výměnu všech implantátů PIP. Právníci se shodli, že ženy po rakovině, kterým původní operaci platila pojišťovna, nemají platit ani výměnu.

Ženy, které si daly prsa operovat pro krásu, by podle ministerstva měly mít bezplatné jen vynětí a nový implantát by si měly zaplatit. Mohly by žádat úhradu od kliniky, která původní operaci provedla. Podle ministerstva je na nemocnici, zda si domluví se zdravotní pojišťovnou úhradu, nebo zaplatí operace i nové implantáty ze své pojistky a bude žádat od dodavatele náhradu.

vary ( 21. června 2012 16:38 )

krávy plastikový

hnusoba ( 21. června 2012 13:30 )

To je debilní argument

mikimi ( 21. června 2012 08:42 )

To je snad úplně jedno, jejich věc, že chtěly mít větší prsa...jednou zaplatili za produkt a službu a posléze se zjistilo, že je nejenom nekvalitní, ale zdraví a život ohrožující, nevidím důvod, proč by všechny neměly dostat nové implantáty, včetně jejich voperování, protože ty ženy za to nemůžou. Já bych si takovou rasovinu taky nenechala udělat ani se mi to nelíbí, ale to je naprosto irelevantní.

szyslak ( 21. června 2012 08:11 )

auto si taky kupujes dobrovolne a kdyz se v nem vinou konstrukcni chyby nekdo zabije nebo prizabije, tak pozustali taky budou zadat odskodneni

hnusoba ( 21. června 2012 00:45 )

Každá baba,která si nechala nafouknout kozy pro soukromé účely,podstoupila riziko za svoji koketerii. Nemocné ženy, mají plný nárok.Kozaté blondýny a pornohvězdy ať platí. Nikdo je k tomu nenutil

Zobrazit celou diskusi