Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Radikální levice uznala porážku: Volby v Řecku vyhrála Nová demokracie

Příznivci extremistické strany Zlatý úsvit slaví. Dostali se do Parlamentu
Příznivci extremistické strany Zlatý úsvit slaví. Dostali se do Parlamentu  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
17. června 2012
23:03

V Řecku se v neděli konaly předčasné parlamentní volby. A na jejich výsledek s napětím čekala celá Evropa, jelikož se v nich mimo jiné rozhodovalo o osudu společné evropské měny a o tom, co bude dál s eurozónou. Radikální levice se nakonec ale musela sklonit před pravicovou Novou demokracií a uznat porážku.

Po sečtení 40 procent hlasů jich měla Nová demokracie 30,5 procenta, zatímco její hlavní soupeř, Koalice radikální levice (SYRIZA), získal 26 procent. Třetí PASOK má zatím 12,8 procenta hlasů.



Protože podle řecké ústavy vítěz voleb automaticky získává bonus dalších 50 křesel, mohla by ND získat celkem 128 mandátů. Spolu s 33 mandáty třetí strany by ve třísetčlenném parlamentu měly obě strany převahu 161 míst.

Šéf vítězů voleb Samaras vyzval všechny politické strany, aby se sjednotily v proevropské "vládě národní jednoty" vedené jeho stranou. "Vyzýváme všechny politické strany, které sdílejí zájem na setrvání v eurozóně, aby se zapojily do vlády národní jednoty. Naše země nemá času nazbyt," řekl na první tiskové konferenci po volbách.

Řecký lid se dnes vyslovil pro zachování proevropského kurzu a setrvání v eurozóně," řekl Samaras. "Už žádná dobrodružství. Místo Řecka v Evropě nebude zpochybněno a oběti Řeků přinesou ovoce," dodal. Slíbil občanům, že dodrží své sliby dané partnerům v eurozóně a zároveň se pokusí zavést prorůstovou politiku, aby povzbudil krizí postižené hospodářství.

Vůdce hnutí SYRIZA Tsipras Samarasovi telefonicky blahopřál k vítězství. Výzvu k "vládě národní jednoty" odmítl. "Staneme se opozicí, budeme reprezentovat většinu lidí oponujících dohodě s MMF (Mezinárodním měnovým fondem)," řekl Tsipras.

simeonsimeonovic ( 18. června 2012 08:55 )

Přesně to jsem chtěl napsat,nejdřív si tu politiku trochu prostuduj a potom piš, ty pravičáku....... . A jinak, byl to souboj bohatých proti chudým, chudí si přáli ukončit ty hrozné škrty, bohatí se toho báli /tedy spíše zániku eura/, že je to tam tak půl na půl je jasný. Chudí na to do roka dojedou tak, že ještě více zchudnou a nebudou mít co žrát. Bohatí to maj na háku...

ales1 ( 18. června 2012 07:50 )

ona tam vyhrála levice, jen ne ta nejagresivnější. Evropa je se svým socialismem na hrnci.

evelajn3 ( 18. června 2012 07:26 )

ty máš starosti

evelajn3 ( 18. června 2012 07:25 )

Řekové se posrali a zjistili že kdyby vyhrála levice tak by měli ještě větší ho.no a tak by to bylo i u nás tak si to uvědomte a vyse.te se na levičáky a ty jejich populistické keci

kung-fu-jane ( 18. června 2012 01:39 )

Jestli to byla taková „většina“, jako u nás, tak do roka a do dne je Řekové vypráskají ze sněmovny. Tam se s nimi mazlit nebudou....

Zobrazit celou diskusi