Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němci se smějí vaječné krizi, Češi se jak při grotesce rvali o levné slepice

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. března 2012
16:15

Vajíčkový turismus a křečkování. Tak označují německá média počínání Čechů, kteří jsou kvůli levnějším vajíčkům ochotni urazit desítky kilometrů pro vejce do německých supermarketů a někdy si jimi nacpat svá auta pomalu až po střechu. Česko přitom zasáhla bezmála i slepičí hysterie - po zveřejnění letáku o nejlevnější slepice došlo na jedné české farmě k výjevu jak z grotesky. K pranicím o kuřata.

České sháňce po vejcích se začínají vysmívat německá média. Češi totiž vzali útokem německé supermarkety v pohraničí, kde jsou vajíčka podstatně levnější, než v současné době u nás. Kvůli rozdílu až pěti korun za kus jsou lidé ochotni urazit několik desítek kilometrů.

"Složila jsem se se sousedy na benzin a kupuji teď vejce pro půl vesnice," citovaly německé noviny nejmenovanou Češku, která vyrazila na nákup do bavorského Chamu.

Němci to však nazývají vajíčkovým turismem a nově také křečkováním. A možná nejsou daleko od pravdy...

"Vyskytly se skutečně případy, kdy si lidé vejci naplnili celý kufr auta," prozradila mluvčí obchodního řetězce Netto pro Mitteldeutsche Zeitung.

Zareagovaly však i německé obchodní řetězce. Například diskonty Netto, které omezily počet plat vajec na osobu, aby zabránily, že němečtí občané nebudou mít dostatek vajíček na Velikonoce.

Slepice vyprodané: A rázem se strhla bitka jak z grotesky

Zajímavá situace panovala v minulém týdnu na farmě v Dyníně na Českobudějovicku, kde čekaly pro změnu na slepice zástupy lidí. Rozhodli se totiž, že vaječnou krizi překonají domácí produkcí. V okolí se proto tvořily několikakilometrové kolony.

Davovou hysterii spustil inzerát o slepicích nejlevnějších v celé republice. Stály 35 korun za jednu, a tak pro ně neváhaly přijet ani rodiny pomalu až z druhého konce republiky. A nechyběli ani lidé z paneláků, kteří tvrdili, že si klidně klícky pro slepice zřídí na svých balkónech.

Na takový nával však nebyli farmáři připraveni. Ještě minulý rok horko těžko prodávali 7 tisíc slepic za týden, nyní se po 18 tisících opeřencích zaprášilo během jediného dne!

„Ty kolony byly nekonečné. Auta tu stála v řadách už v 5 hodin ráno, přitom se začalo prodávat v 8 hodin. Přijížděli z několika směrů. Jedna fronta byla skoro pětikilometrová. Viděla jsem pána, který venčil psa. To zvíře už nechtělo být zavřené v autě, pořád štěkalo. Ta situace kvůli nedostatku vajec je už neúnosná. Lidé úplně blázní,“ postěžovala si Blesku Ivana Zajíčková (54).

Když slepice začaly docházet, došlo nakonec mezi lidmi i ke konfliktům. A padaly facky. Zkrátka jako v grotesce. Uklidňovat vášně musela dokonce i přivolaná policie.

meverickx ( 21. března 2012 08:42 )

Toto je článek, který jsem dal do diskuze o zdražení léků.....Okamžitě byl vymazán!!!Proč asi?Prosím pošlete to všem známým. Nejsem z těch, kdo by psal a nebo se zúčastňoval diskuzí,ale to, co jsem dneska zažil v lékárně mě natolik vzalo, že jsem se rozhodl o tom napsat. Stála přede mnou starší paní v důchodovémvěku a když na ní přišla řada, tak předložila recepis a paní lékárnice jívydala léky a požádala o doplacení částky 1980,-Kč.Paní zůstala celá zkoprnělá a nemohla ze sebe vypravit ani slovo.Pak se rozbrečela, podívala se do peněženky a řekla, že tolik nemá.Otočila se a pomalu odcházela k východu. Paní lékárnice na ní volala, ať si vezme ten recepis a že ty léky ale opravdu potřebuje.Paní se otočila a plačíc řekla ,k čemu mi budou léky, když nebudu mít na jídlo" a pomalu odešla. Všichni přítomní nemohli ze sebe vydat jediné slovo a bylo vidět, je to hluboce zasáhlo. Stydím se za naši vládu a vůbec nejsem hrdý, že jsem Čech.Co je to za vládu, že dopustí, aby lidé, kteřícelý život poctivě dřeli a platili si na důchod,ve stáři dřeli bídu a museli se rozhodovat, zda simohou koupit léky a nebo jídlo. Kde to jsme!!! Připadá mi, že taktouž je to řízená genocida seniorů. Opravdu hnus P.S. : Kdyby měla jinou barvu kůže a celý život nepracovala,ty léky by měla zadarmo......

monikare ( 21. března 2012 08:02 )

Bohužel, je to tak

monikare ( 21. března 2012 08:02 )

Nejlepší by bylo vejce ignorovat. Však oni by obchodníci po dvou týdnech zkrotli a vrátili se k původní ceně. Ono to tak dopadne stejně, ale možná by to mohlo proces urychlit. Jenže, bohužel, pár vajec na pečení a vaření je potřeba mít doma vždycky Ale abych kvůli tomu takhle hysterčila, to si neumím představit.

bobou ( 20. března 2012 12:26 )

No na té fotce mně opravdu, jako 20letí nepřipadají. A věřte, že o ty slepice se také opravdu poprali.

rudyptak48 ( 20. března 2012 10:54 )

Zamaskovaná šéfka Šmuclerová?!

Zobrazit celou diskusi