Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Skandální obchody se zbraněmi: Zadlužení Řekové nakupovali v EU, Íránec v Praze

Skandální nákupy vojenského vybavení: Zadlužení Řekové si z půjček od EU pořizovali letadla a tanky, v Praze byl zadržen Íránec, snažící se své zemi i přes obchodní emargo zajistit tisíce automatických pušek M4 (ilustrační foto)
Skandální nákupy vojenského vybavení: Zadlužení Řekové si z půjček od EU pořizovali letadla a tanky, v Praze byl zadržen Íránec, snažící se své zemi i přes obchodní emargo zajistit tisíce automatických pušek M4 (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao - 
8. března 2012
09:01

Na povrch vypluly znepokojující informace o obchodech se zbraněmi. Pořádně roztočit finanční pomoc od Unie se rozhodlo již v roce 2010 Řecko, když utratilo značnou část půjček za vojenské vybavení. Stranou obchodů se zbraněmi však nezůstává ani ČR, kde policie zadržela mezinárodně hledaného Íránce, který se snažil navzdory embargu dovézt do vlasti tisíce pušek M4...

Po uši zadlužení Řekové si i přes hrozící krach počínali při obchodech se zbraněmi velmi rozmarně. Alespoň dle webu EUobeserver, ale i agentury Reuters. Jinému skandálnímu obchodu s vojenským vybavením však  byla vystavena i Česká republika.

I přes dluhy nakupovali Řekové vojenský materiál

Z prvního záchranného balíčku od EU údajně Řekové nakoupili značné množství vojenského vybavení - vozidel, letounů i raket. Od Francie, Německa a Nizozemí... Představitelé řeckého ministerstva obrany se však hájí - nakupovat zbraně jsme museli, členské státy si o to samy řekly, uvedly Lidové noviny.

Nedávno pak byl Řecku přiklepnut další záchranný balíček. Jak však nákup vojenského vybavení souvisí s utlumením obrovské krize, to příliš jasné není.

Odlišná situace však panuje u jiné světové země, zmítané svými vlastními problémy - Íránu. Ten by zbrojil rád, ale díky obchodním embargům příliš nemůže...

Hledaného Íránce zadrželi v Praze

"Naši detektivové v Praze zadrželi cizího státního příslušníka, kterého následně obvinili ze dvou trestných činů souvisejících s nelegálním obchodováním s vojenským materiálem," prozradil Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, aniž by však byl mohl být konkrétnější.

Celá akce, při níž kriminálka rozpletla jeden z největších nelegálních obchodů tohoto druhu na našem území, totiž proběhla v přísném utajení. Spolupracovat na ní měly dle informací ČT i americké tajné služby.

Údajně šlo o Íránce Behrúze Dolatzádího, zadrženého přímo v pražském hotelu Clarion. Pokusil se realizovat dodávku několika tisíc automatických pušek M4 do Íránu, na který Západ uvalil embargo.

Do Čech přicestoval jako zástupce firmy Teheran Fanvar, která se specializuje na obchod s elektronikou a oděvy. V USA je na něj vydán mezinárodní zatykač. Policie jej dopadla údajně i díky tomu, že na něj nasadila dva tajné agenty, vydávající se za české překupníky zbraní.

moiaza ( 8. března 2012 12:43 )

Jaký skandál? Všechno je kšeft. Hlavní roli ve světové politice hrají peníze. Naivka si může myslet něco o čestnosti. Každý prodá každému. Hlavně jak to vynáší. Zloděj policajtovi, policajt zlodějovi. Prachy, nic než prachy. Skandál? V prvé řadě výnosný podnik.

Zobrazit celou diskusi