Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Slovensko: První Rom, který nepropadl!

Škola je na Marcela patřičně pyšná
Škola je na Marcela patřičně pyšná  (Autor: šiš)
Autor: Lukáš Pfauser, Kjos, Nový Čas, - 
3. července 2011
17:28

Velkou pýchu a radost teď prožívají na základní škole ve slovenských Piešťanech. Historicky poprvé tam dostudoval žák romského původu, aniž by opakoval ročník. Přestože Marcel Daniša (16) nepřinesl domů samé jedničky, nízkým studijním sebevědomím rozhodně netrpí. Už totiž obdržel dva dopisy oznamující mu přijetí na střední školu.

Třídní učitel Igor Číž (59), který na IV. základní škole v západoslovenském lázeňském městě učí už 30 let, takové výsledky u romského žáka nepamatuje. „Romští žáci od nás odcházejí jako čtvrťáci nanejvýš páťáci, kteří dokola opakovali ročníky. Tohle si myslím je obrovský úspěch,“ cituje kantora slovenský deník Nový Čas.

Marcel seděl v učebnicích a sešitech poctivě celých devět let. Podle vlastních slov mu přišlo potupné opakovat ročníky, jak se tomu děje u kamarádů. „Řekl jsem si, že se budu učit a někam to dotáhnu,“ pověděl mladý Rom. O jeho svědomitém přístupu ke studiu svědčí i fakt, že jakmile zameškal kvůli nemoci víc hodin, látku se poctivě doučil. Disponuje navíc humanitním i technickým nadáním – nejlepších výsledků dosahuje v německém jazyce, slovenštině a matematice.

Poctivý přístup ke škole slaví u Marcela úspěchy. „Přijali mě na dvě střední školy – počítačovou a Střední obchodu a služeb,“ raduje se Slovák a dodává, že se ještě nerozhodl, jakým směrem se ve studiu nakonec vydá. „Určitě má na to, aby odmaturoval, stačí, když bude mít vůli,“ povzbuzuje svého žáka třídní učitel. Romský žák má podle něj všechny předpoklady ke studijním úspěchům, má klidnou a pracovitou povahu. „Nová škola mu otevírá nové možnosti, mohl by žít úplně jinak. Věřím, že to dotáhne daleko,“ uzavřel třídní učitel.