Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rodina s osmi dětmi: Víme o nich vše!

Autor: er - 
18. dubna 2006
15:00

Reality show Výměna manželek odkrývá spoustu věcí, o kterých se nám ani nesnilo

Tak tohle televizní Výměna manželek ještě nezažila! Osud manželů Renaty a Petra Sirotkovůch a jejich osmi dětí vzbudil obrovskou vlnu emocí. Slzy u obrazovek vystřídala upřímná snaha pomoci rodině, která kvůli nedostatku financí neslaví ani Vánoce. E-maily televize Nova zahltily nabídky finanční pomoci a dojemné vzkazy Sirotkovým. Jejich příběh otřásl snad každým. "Snažíme se, aby naše děti měly to, co jejich vrstevníci," říkala paní Sirotková z obrazovky a 2 431 000 diváků slzelo při pohledu na osm kupiček vyžehleného dětského prádla. Osminásobná maminka chodí spát v jednu po půlnoci a vstává v pět ráno. Jinak by nestihla všechny potomky vypravit do škol a školek. Jak se žije desetihlavé rodině v Česku? Co si musí odepřít a po čem marně touží? Blesk navštívil Sirotkovy v jejich bydlišti v Dublovicích na Příbramsku a všechno vypátral.


Máma osmi dětí: Nejsme žádné socky! Manželé Renata (35) a Petr (38) Sirotkovi žijí s osmi dětmi ve třípokojovém bytě. Měsíčně jim na každé dítě z výplaty tatínka, který pracuje jako lesní dělník, zbývá tisícovka na "hlavičku". Přesto rodiče nemají pocit, že by u nich někdo strádal. S dalším potomkem už ale nepočítají. "Lidi mají tendence z nás dělat sociální případ. Nejezdíme sice na dovolené, protože by to vyšlo na tisíce, ale jinak si žijeme jako kterákoliv jiná rodina," řekla matka osmi dětí Renata Sirotková, mezitím co na internetové diskusi odpovídala maminkám na dotazy, se kterými se po uveřejnění reality show "Výměna manželek" roztrhl pytel. "Vyčítají mi, že moje děti nemají čas a peníze na zájmové kroužky. To ale není pravda! Náš nejstarší Roman je třetí v republice v šachu. Laura zase jezdí do Sedlčan na taneční kroužek. Ve škole se učí dobře a rozhodně nemáme problémy s hygienou," hájila své děti hrdá maminka. Jako vyučená cukrářka odešla na mateřskou dovolenou před třinácti lety. Od té doby zná jen život kolem dětí. Rozhodně se ale prý do práce vrátí. "Další děti už nechceme, Pavlíkem jsme to zakončili," směje se a dodává, že až začne vydělávat i ona, bude rodina "za vodou".
Renata: Chodím spát v jednu v noci Koho napadlo přihlásit se do reality show? "Děti, a to už během první řady. Tehdy jsem ale byla v jiném stavu, a tak jsme se přihlásili až nyní." Jak jste se s mužem rozhodli pořídit si osm dětí? "Přišlo to samo, neplánovali jsme to. Vždy, když jsme zjistili, že čekám miminko, jsme to probrali a došli jsme k závěru, že si ho necháme." Takže jste netoužila odjakživa po velké rodině? "Po tak velké ne. Jsem z pěti dětí a to už mi přišlo dost, takže jsem chtěla mít maximálně tři čtyři." Jak na vaši rodinu reaguje vaše okolí? "Jak kdo. Někteří jsou podezřívaví, jiní zase ocení, že se o děti starám a že jsou čisté a upravené." Co je pro vás nejdůležitější při výchově? "Chceme, aby byly připravené na život. Zapojujeme je do dění v domácnosti, i kluci se podílejí na domácích pracích. A chtěla bych zdůraznit, že se snažíme, aby měly to stejné co jejich vrstevníci a aby nestrádaly. Mají mobily i počítač." Jak zvládnete postarat se o rodinu a zároveň se věnovat sama sobě? Kde čerpáte energii? "Večer po sedmé, když už děti leží v postelích, nastává "můj čas". Buď chatuju s jinými maminkami na internetu, nebo se jdu projít se psy a s manželem - to mě asi nabíjí ze všeho nejvíc." Máte pocit, že vás mateřství v něčem změnilo? "Nemám čas na drby! Překvapuje mě, jak často dospělí pomlouvají ostatní. Možná i proto jsem raději s dětmi." Jak často uklízíte? "Uklidit se v tak velké rodině ani nedá, než dojdete na konec místnosti, děti už v ní zase udělají nepořádek. Ale to mi nevadí, je přece důležité, aby si měly kde hrát!" Jak dlouho vám třeba trvá, než vyžehlíte? "Dvě hodinky. Chodím spát v jednu v noci a žehlím vždycky před spaním." Jaké to bylo, když jste poprvé spatřila manžela? "Poznali jsme se v době, kdy jsem měla dvě děti, byla jsem sama a chlapy jsem nemohla ani vidět! Měla jsem rozbitou pračku, on mi ji přišel spravit a já před ním prakticky utekla. Sblížili jsme se až postupně."