Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příliš mnoho přemýšlení vede k obezitě

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: Famous - 
2. ledna 2009
09:57

Přemýšlení může někdy dost bolet. Odborníci na výživu teď však tvrdí, že nadměrné množství přemýšlení může vést také k nepěkné postavě a nadbytečným kilům.

Usilovné myšlení totiž spálí jen málo kalorií, přestože se po něm studenti, vědci a další intelektuálně pracující cítí značně vyčerpaní a konzumují o čtvrtinu více kalorií, než spotřebují. Výsledkem jsou pak nadbytečná kila, nadváha a později i obezita.

Nadměrné přemýšlení často způsobuje stres, při němž si tělo žádá o zvýšený přísun energie.
Doktor Angelo Tremblay z Universite Laval v Quebeku se zabýval výzkumem energetické náročnosti jednotlivých procesů myšlení, jako je čtení, sumarizace textu, počítání a provádění nejrůznějších testů. Během pokusů se studenty zjistil, že ve srovnání se stavem relaxace si tělo při mentálních činnostech žádá o čtvrtinu až třetinu více energie, přestože jí tolik nespálí.

Krevní testy před, během a po testech prokázaly, že hladina cukru a inzulínu v krvi nejvíce kolísá právě při nejusilovnějším přemýšlení.

"Tato kolísání mohou být způsobena stresem z intelektuální práce nebo také odrážet biologickou adaptaci při spalování glukózy," míní jeden z autorů studie Jean-Philippe Chaput

"Kalorické přesycení následující po intelektuální práci, spolu se skutečností, že jsme při ní méně fyzicky aktivní, může přispívat k epidemii obezity v industrializovaných zemích světa," dodal Chaput. Studie kanadských odborníků byla publikována v časopise Psychosomatic Medicine.

gogo ( 2. ledna 2009 10:09 )

Podle tohoto "objevu", pak podle toho co kolem sebe vidíme, by se většina našeho národa sestávala ze samých Einsteinů ! A pravda je bohužel zcela opačná .... Stáváme se jen dokonale reklamou zmasírovaní a nemyslící konzumenti ... A to je oč tu běží - vygumovat myšlení a vládnout ...

Zobrazit celou diskusi