Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejslavnější parkurový kůň světa Hickstead (†15) zemřel před zraky diváků

Video se připravuje ...
Autor: INT, shp, zunk - 
7. listopadu 2011
21:07

Světový pohár v italské Veroně se změnil v srdceryvnou tragédii. Bezprostředně po absolvování soutěže tam skonal jeden z nejslavnějších parkurových koní světa – patnáctiletý hřebec Hickstead. Jeho smrt tak viděl nejenom kanadský jezdec Eric Lamaze (43), ale všichni přítomní diváci.

Hickstead stihnul soutěž dokončit, ale poté se svalil na zem a začal křečovitě škubat zadníma nohama. K hřebci okamžitě přiběhli veterináři a snažili se mu pomoc. Koně několik okamžiků oživovali, ale poté prohlásili, že zemřel. Ostatní soutěžící jezdce smrt Hicksteada natolik šokovala a zarmoutila, že se po minutě ticha již nerozhodli v závodu pokračovat.

Lamaze vyhrál s Hicksteadem zlato a stříbro v Hongkongu na Olympijských hrách. Hřebec se narodil v Nizozemsku, během své kariéry vyhrál se svým jezdcem přes 54,3 milionu korun.

„Naše upřímná soustrast směřuje k majitelům, Erikovi a všem, kteří měli co do činění s nejlepším parkurovým koněm historie. Jeho přítomnost na okruhu budeme velmi postrádat,“ uvedl šéf skokanské sekce Mezinárodní dostihové federace FEI John Roche. Příčinu nenadálého úmrtí slavného hřebce určí až pitva, která bude provedena v následujících dnech.

Zobrazit celou diskusi