Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Íránka hrála ve filmu, dostala 90 ran holí a rok vězení

Autor: bali, INT, mivrk - 
10. října 2011
18:53

Íránská herečka Marzieh Vafamehr si kvůli roli v australském filmu odpykává krutý trest. „Devadesát ran holí a roční vězení v Teheránu,“ tak zněl rozsudek vynesený soudem.

„Rozsudek odsuzuje Marzieh Vafamehrovou k ročnímu vězení a 90 ranám. Proti rozsudku, který byl vynesen v neděli, se obhájce odvolal,“ napsal australský deník The Sydney Morning.

Herečka má být potrestána za účinkování v australském filmu Můj Teherán na prodej, který točila v roce 2009. Marzieh zde vystupuje jako zakázaná herečka, která vede tajný život, aby se mohla umělecky vyjádřit. Film je situován proti omezení íránského režimu vůči umělcům.

Mladá Marzieh vystupovala ve filmu bez šátku přes hlavu a krk který je v Íránu povinností každé ženy. Žaloba uvedla, že herečka neměla povolení k natáčení, což australská strana popřela. Rodina si zatím přeje, aby se do případu nevstupovaly ostatní země, zejména západního světa.

djaba ( 25. května 2014 20:59 )

Ještěže nehrála v Péčku .

kozinozka ( 24. května 2014 13:07 )

V Iránu se trestá i polibek na tvář, ale tady je morálka hodně volná, takže už fakticky poškozuje, i když si to mnozí zejména jednodušší jedinci neuvědomují.

Zobrazit celou diskusi