Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Známé muslimské herečce hrozí zbičování: Kvůli polibku na tvář!

Íránský duchovní se zlobí. Herečka dala muži pusu na tvář.
Íránský duchovní se zlobí. Herečka dala muži pusu na tvář.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters, Youtube)
Autor: ČTK, lm - 
24. května 2014
09:59

Íránský režim se s nikým nemazlí. Světoznámé herečce Lejle Hátamíové hrozí zbičování za polibek na tvář prezidentovi festivalu Gillesovi Jacobovi. Dnes v Íránu navíc popravili miliardáře usvědčeného z největšího bankovního podvodu.

Íránské sdělovací prostředky se věnovaly záběrům, z nichž je patrné, jak Hátamíová líbá Jacoba na tvář při zahájení festivalu.

"Ti, kdo se účastní mezinárodních akcí, by měli brát ohled na cudnost a věrohodnost Íránců a nevytvářet nevhodný obraz o Íránkách. Íránská žena je symbolem cudnosti a nevinnosti bez ohledu na to, zda je herečkou, nebo ne, takže toto nevhodné chování na festivalu v Cannes je v rozporu s našimi náboženskými principy," sdělil náměstek ministra kultury Hosejn Núšabadí.

Hátamíová pochází z teheránské filmařské rodiny a známá je z filmu Rozchod Nadera a Simin režiséra Asghara Farhádího, který dostal v roce 2012 Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film a o rok předtím byl oceněn i na festivalu v Berlíně.

Podle výkladu islámu je v Íránu od revolučního roku 1979 zakázán fyzický kontakt ženy s mužem, který není příbuzný. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí však na své internetové stránce povoluje, aby muž cizí ženě podal ruku, ovšem jenom tehdy, má-li rukavici a nebude-li dlaň tisknout.

V Íránské věznici popravili miliardáře usvědčeného z podvodu

V Íránu dnes popravili miliardáře usvědčeného z největšího bankovního podvodu od islámské revoluce v roce 1979. Podle agentury AP zpronevěřil bance majetek odpovídající 52 miliardám korun.

Íránská státní televize oznámila, že byl Mahafaríd Amír Chosraví popraven ve věznici Evín severně od Teheránu. Rozsudek smrti potvrdil nejvyšší soud.

V téže kauze bylo souzeno několik jiných osob a kromě Chosravího dostali trest smrti ještě tři další lidé. Soud všechny usvědčil, že si na falešné dokumenty půjčovali v jedné z největších bank peníze na nákupy majetku včetně podniků.

Při procesu se v Íránu rozvířila debata o korupci mezi nejvyššími představiteli země v době vlády minulého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

djaba ( 25. května 2014 21:13 )

V kulturním světě jsou duchovní ,představitelé církví, vzdělaní a inteligentní lidé . V jiném východním náboženství mi to připadá úplně naopak .Kdyby ti jejich duchovní vůdci řekli - no a co , tak se stalo - svět by to velmi ocenil .

lennne ( 24. května 2014 17:46 )

Ja mam dospele syny...a vyhnout se tomu asi moc nepujde....plati to USA.

jezibababa ( 24. května 2014 15:48 )

Je na rodičích dětí, jestli připustí, aby se ve škole prezentoval mírumilovný islám mít děti školního věku, byla bych první, kdo by nedovolil, aby se dítě takové výuky zúčastnilo. Je to na vás mladých, co si necháte líbit.

19.3.1977 ( 24. května 2014 14:17 )

 A ještě tyčí přes záda......

jir-ka ( 24. května 2014 13:17 )

A takovou odpornou svoloč jsme si k nám pustil . Ještě si chtějí tady stavět své chrámy . A povolit tady takové náboženství ? Fuj nepřeji si je u nás . Ať táhnou , odkud přišli , a s nimi i jejich čeští vlez***kové . Lepší by bylo pro paní herečku L. Hátamiovou , nevracet se domů . Nic hezkého ji tam zřejmě nečeká .

Zobrazit celou diskusi