Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Loď kapitána Morgana objevena, tvrdí vědci

Autor: bali, mivrk, INT - 
9. srpna 2011
19:00

Před více než tři sta lety pirát Henry Morgan plenil města na karibských ostrovech a v jižní Americe. Kradl zlato, stříbro a drahokamy, než vstoupil do anglických služeb a přijal úkol pirátství potlačit. Vědci nyní věří, že objevili skutečný vrak jedné z jeho legendárních lodí u pobřeží Panamy.

Vrak lodi leží v blízkosti útesu Lajas. Odtud v roce 1671 Morgan zahájil jeden z nejpřevratnějších útoků ve své pirátské kariéře – dobytí Panamy. Za svůj úspěch ale platil. Při boji přišel o pět lodí z jeho flotily a požár vyvolaný dobýváním zničil z velké části Panama City, tudíž přišel o většinu očekávané kořisti.

Archeologický tým z Centra pro archeologii na University of Texas nalezl zbytky trupu lodi, truhly a bedny pokryté korály. Výzkum a hledání pokladů a lodí Morgana sponzoruje výrobce známého karibského rumu Capitan Morgan.

„Když nás oslovila výzkumná expedice, jestli nechceme sponzorovat tento výzkum, myslel jsem si, že je to ironie, ale řekl jsem, že nálezy potvrdí dobrodružství kapitána Henryho Morgana a vleje novou krev do obchodu s rumem,“ říká Tom Herbst, ředitel marketingu na americké pobočce rumu.

Kapitán Morgan byl považován za někoho lepšího, než byl pouhý pirát. Nashromáždil za svůj život nesmírné bohatství a vybudoval pirátské impérium, které nemohl nikdo ohrozit až do té doby, než propadl postupem let alkoholismu. Hledání jeho lodí a pokladů pomůže k ujasnění některých historických faktů.

 

Zobrazit celou diskusi