Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kosatka potopila člun s turisty: Zachránila je česká loď

Autor: Lucie Šulcová - 
22. listopadu 2011
05:01

Několik hodin šlapali vodu a zoufale bojovali o své životy. Dva němečtí turisté a jejich průvodce se málem utopili poté, co jejich člun v Karibiku převrátila kosatka. Šance na záchranu slábla s ubývajícími silami. Byli na otevřeném moři, 18 kilometrů od pobřeží.  Nejspíš by se utopili, nebýt plachetnice Oahu s českou posádkou, která je zachránila. Na její palubě byla také redaktorka Blesk.cz!

Karibská dovolená byla plná dobrodružství sama o sobě. Denně jsme naráželi na zvláštnosti v chování a jednání místních domorodců, kteří nás ale většinou překvapovali příjemně. Že nás však na jejím samém konci čeká dobrodružství v podobě tří zachráněných životů, které si budeme pamatovat do konce života, ale nikdo z nás nečekal.

Při naší poslední plavbě z ostrova Svatá Lucie na Martinik jsme už jen trochu s nostalgií rekapitulovali, co jsme všechno zažili. Z rozjímání nás ale vytrhl jeden z členů posádky, který zaslechl vzdálené lidské hlasy. Když jsme se zaposlouchali, rozpoznali jsme volání o pomoc a ve stejném okamžiku jsme na pravoboku, asi dvě stě metrů od nás, uviděli několik mávajících lidí. Nevěděli jsme, kolik jich je, ani jestli jsou všichni živí.

Museli jsme rychle stáhnout plachty, aby mohl kapitán zahájit záchranný manévr. Ženskou část posádky poslal do podpalubí, abychom zajistily materiální pomoc pro případné zraněné a zavolaly vysílačkou přes 16. kanál, který je vyčleněný pro tísňová volání, o pomoc. Na toto volání však nikdo neodpověděl, přestože jsme volali opakovaně.

Všechny tři trosečníky se z vody podařilo rychle vytáhnout. Nejhůř na tom byla německá turistka, která utrpěla šok a zpočátku nebyla schopná komunikace. Později jen stále dokola opakovala, že si byla jistá, že zemře a neustále myslela na své děti.

Přežili útok kosatky

Její manžel Uwe D. nám pak lámanou angličtinou sdělil, co se stalo. Manželé se totiž během své dovolené na luxusní výletní lodi plující Karibským mořem rozhodli využít služeb místního domorodce, který je vyvezl na rybolov na otevřené moře. Deset námořních mil od pobřeží (18,2 km) na jejich rybářský člun zaútočila obří kosatka, která jej potopila během několika vteřin.

Všechny tři trosečníky pak čekal několikahodinový boj o život. K dispozici měli jen jednu záchrannou vestu, kterou na sobě měla Uweho manželka, a tzv. fender, plovák, kterým se lodě chrání proti nárazu. Rybář Devon ještě stačil vylít z kanystru benzín, čímž chtěl zajistit sobě a svým klientům druhý plovák. Tento pokus jim ale nakonec spíše uškodil, protože agresivní benzín jim v kombinaci se slanou vodou poleptal kůži, a barel stejně uplaval. Všichni tři byli navíc zamotaní do rybářských návnad a vlasců.

Díky vám jsme se podruhé narodili

I když pak už byli trosečníci v bezpečí na palubě, šok stále přetrvával. Až po čase si Uwe D. uvědomil, že má na klíčence kontakt na delegáta ze své lodi, která měla za několik hodin odplouvat na jih. Byli jsme tak nakonec  nuceni změnit kurz a místo plánovaného Martiniku se vrátit na Sv. Lucii, kde jsme trosečníky předali jejich lodi, která také zajistila lékařskou pomoc. "Díky vám jsme se podruhé narodili," děkoval nám za sebe a svou ženu německý turista.

Každý kapitán, který projde praktickými zkouškami a výcvikem, doufá, že manévr na záchranu tonoucích na moři potřebovat nikdy nebude. To, co se nám podařilo, nebylo hrdinství, ale velká náhoda a štěstí, především pro ty tři zachráněné lidi. Původně jsem totiž plánoval plout úplně jinudy, mnohem blíž k pobřeží,“ řekl kapitán lodi Oahu Lukáš Šulc.

cinderella1 ( 25. června 2013 22:29 )

Nevis proc me smazali? Za to, ze jsem tady napsala pravdu? Uplnou nahodou jsem se sem dostala dneska po takove dlouhe dobe a vidim, ze prestoze jsem nenapsala vubec nic vulgarniho, tak me smazali. Ach jo Pleskaci!

lacesensor ( 22. listopadu 2011 15:11 )

to cinderella: tak to si užij parádu na Floridě. Jsem rád, že sem píše alespoň někdo, kdo ví, o co go.

lacesensor ( 22. listopadu 2011 13:54 )

Ahoj popsinko, děkujeme za podporu, však ty víš, jak to na moři chodí Už se na Vás moc těšíme, budeme vyprávět. A pro ty ostatní, kteří potřebují evidentně některé věci dovysvětlit: A, nebyl to martiničan, ale místní rybář ze Sv. Lucie B, z jeho vlastních slov je potopila 18m dlouhá killer whale, jen jsme předali informaci dál C, redaktorka blesku byla u toho, neb tam byla na dovolené a do podpalubí (mimochodem, jediná osoba plynně komunikující anglicky - bylo nutné komunikovat s pobřežím na 16. kanále dle regulí a připravit lékárničku, suché oblečení, jídlo, teplé tekutiny. Málo komu dojde, že i v Karibiku se dá zemřít na podchlazení) jsem jí poslal až v průběhu manévru, kdy během ostření na vítr a následném splouvání po proudu je nutné bezchybně a ihned zrefovat oplachtění - na palubě musí být maximálně 3 členové posádky, z toho jeden který navazuje plovák na vyvazovací lano C, nikde jsem se nedočetl, že redaktorka blesku v podpalubí či celá posádka nasazovala vlastní život D, nevím, kolik z Vás zažilo oceánské vlny a vítr kolem 27knt, ale garantuji Vám, že když vidíte červený plovák pořádný kus od lodi a kolem něj lidi z nichž kdosi mává nad hlavou a ve chvíli se ztratí pod vlnou, nemáte ponětí kolik z nich je naživu nebo jaký mají zranění. Krom toho, opět jsem se nikde nedočetl, že by někdo tvrdil, že byli všichni tři mrtví. Pozn.: Když si celou situaci znovu vybavím, myslím si, že kdybyste něco podobného měli odvahu říct těm třem lidem do očí, chytili byste od nich jednu zleva, druhou zprava. Lidi, že Vám to není blbý.

popsinka ( 22. listopadu 2011 12:23 )

My jsme rádi, že jste se nám vrátili v pořádku, (ljš ! Už se těšíme na fotečky a vyprávění z plavby... Chápu, že to pro ostatní čtenáře může znít dosti nadneseně, ale to už se tak stává, že i novinář může na vlastní kůži zažít nějaké dobrodružství. Nic si s přiblblých komentářů nedělej!

pozzzor ( 22. listopadu 2011 11:59 )

Nádherné,hlavně že redaktorka Blesku byla u toho!A v podpalubí.S nasazením vlastního života vylovili 3 nezodpovědné lidi,kteří si vyjeli na ryby a chytili na háček největší exemplář kosatky na světě.Smůla byla,že ušmudlanej martinčan neměl podběrák.Jestli ovšem posádka české lodi v čele s paní redaktorkou trochu nehulej!Příště si takovejma kecama krmte ty vaše obří kosatky.Nazdar,ale jako legrace dobrý

Zobrazit celou diskusi