Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejméně 25 lidí zemřelo při výbuchu v americkém dole

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: abl; ilustrační foto)
Autor: ČTK, oj - 
6. dubna 2010
09:35

Při pondělním výbuchu v uhelném dole v americkém státě Západní Virginii zahynulo nejméně 25 lidí. Čtyři další se pohřešují, záchranné práce ale byly zastaveny.

Neštěstí se stalo asi v 15:00 tamního času (21:00 SELČ) v okrese Raleigh. Ten leží přibližně 50 kilometrů jižně od Charlestonu, metropole Západní Virginie.
Bezprostředně po výbuchu zamířili do dolu záchranáři a snažili se dostat k bezpečnostním vzduchotěsným komorám, do nichž by se mohli přeživší horníci ukrýt. Dnes ráno SELČ ale byly záchranné práce zastaveny, přestože se stále ještě nepodařilo najít čtyři z pohřešovaných mužů.

Příčina neštěstí je zatím nejasná. Agentura AP s odvoláním na bezpečnostní představitele nicméně poznamenala, že důlní provoz byl v minulosti pokutován kvůli špatné vzduchotechnice k zajištění odvodu vysoce vznětlivého metanu.
Za posledních deset let zde při nehodách zahynuli nejméně tři lidé, poznamenala AP. Massey Energy nicméně tvrdí, že její bezpečnostní opatření jsou v celostátním hledisku nadprůměrná.

Důlní společnost zatím neposkytla žádné podrobnosti ke škodám.
Výbuch v západovirginském dole je nejhorším důlním neštěstím v USA za posledních 25 let. V posledních letech se přitom bezpečnost v amerických dolech zlepšovala. Za rok 2009 zde zemřelo 34 horníků, což je nejméně od doby, kdy se počty obětí začaly statisticky sledovat.

Současné neštěstí je srovnatelné s událostí z roku 1984, kdy při požáru v dolu v Utahu zemřelo 27 lidí. Nejhorší důlní neštěstí v historii USA se odehrálo v roce 1906, kdy při explozi v dole v Západní Virginii zahynulo 362 horníků. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi