Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

VIDEO: Horníci budou pod zemí do Vánoc!

  • Autor: ČTK,INT, jen,ama - 
    25. 8. 2010
    09:03

    VIDEO: Všichni už je odepsali, ale oni se nevzdali. Parta 33 zavalených horníků se po téměř třech týdnech ozvala. Jsou v pořádku a zdraví. Jenže! Vyhlídky horníků nejsou růžové. Jejich vyprošťování je komplikované, a oni tak pod zemí zřejmě zůstanou až do Vánoc. Do akce se už zapojil i chilský důlní magnát, který dal rodinám zasypaných 190 tisíc. A tím nekončí!

    Chilský mecenáš a důlní magnát Leonardo Farkas (43) teď rozjíždí kampaň s cílem shromáždit peníze, aby žádný ze zasypaných horníků už do smrti nemusel pracovat. Každý muž by tak měl dostat asi 20 milionů Kč.

    Video  Miniaturní sonda zachytila tváře horníků  - /Youtube/
    Video se připravuje ...

    Horníci musí čekat na záchranu

    Horníci zatím mají v úkrytu dostatek vody i vzduchu, spojovací šachtou jsou k nim v malých kapslích spouštěny léky a potraviny. Podle expertů je nyní důležité, aby se v úkrytu nešířily infekce, horníci tak musí vykonávat potřebu do přileb a ty pak vylévat daleko od úkrytu.

    Důležitý bude i psychický stav uvězněných mužů. Pomocí dopisů můžou komunikovat se svými blízkými na povrchu. Slova podpory pomáhají horníkům pod zemí udržet pozitivní myšlení. Jeden z havířů, Mario Gomez (63), bude pod zemí až do důchodu. „Není to tu dobré, ale vydržím do Vánoc, pak skončím,“ napsal své manželce, která ho už dávno nutila, aby odešel do penze.

    Jak jim posílají pomoc Jak jim posílají pomoc | Infografika Blesk, Zdroj: Reuters

     

    Tragická nehoda

    K závalu v severochilském dole na měď a zlato došlo už 6. srpna, kdy se asi v 300metrové hloubce zřítil strop šachty. Horníci se přesunuli do nouzového úkrytu v hloubce zhruba 700 metrů.

    Tam byly zásoby jen na dva dny, proto horníkům už nikdo nedával šanci – 33 mužů si zásoby rozdělilo, každé dva dny měli dvě sousta tuňáka a půl sklenice mléka. Když se v neděli vrtací sonda dostala k úkrytu, muži poslali na povrch vzkaz, že jsou v pořádku.

carodejnice398leta ( 25. srpna 2010 13:54 )

to je tak strašně moc a opravdově dojemné.....kéž by pomohlo držet palce!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi