Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hitler maloval nahé zadky

Autor: INT, vk, ČTK - 
26. března 2010
18:14

Nacistický německý vůdce, tyran a diktátor Adolf Hitler (†56) v sobě měl i duši umělce. Dvanáct objevených skic včetně erotických aktů, které namaloval v letech 1908 a 1909, jde nyní do aukce.

Hitler se v té době snažil dostat na vídeňskou Akademii výtvarného umění, nakonec ho ani nepřipustili k přijímacím zkouškám a on svůj nezdar na poli umění údajně těžce nesl. Profesor, který jeho díla odmítl, byl Žid...

Hitler se tak místo na umění zaměřil na politiku a o několik desítek let později inicioval genocidu některých skupin obyvatelstva, zejména Židů. I když jsou skici považovány odborníky za nepříliš zdařilé mazanice, vzhledem k jejich historické hodnotě se očekává, že se každá z nich vydraží asi za 169 tisíc korun.

Hitler se snažil i o tvorbu literární. Jeho pověstný spis Mein Kampf (Můj boj) se teď v Rusku dostal na seznam zakázaných knih kvůli svému obsahu extremistického charakteru. Oznámila to dnes ruská generální prokuratura. Dílo bylo až dosud volně přístupné na internetových serverech a pololegálně prodáváno.

Podle současné ruské legislativy jsou knihy vůdců bývalé německé nacistické strany považovány z publikace s extremistickým charakterem. Mein Kampf však nebyl přímo uváděn jako zakázaný spis.

Kniha podle generální prokuratury vysvětluje ideje národního socialismu, ospravedlňuje diskriminaci a vyhlazování osob, které nejsou árijské rasy.
Zákaz knihy Mein Kampf v Rusku následuje po rozhodnutí soudu ve městě Ufa na Urale, který ji označil za extremistickou. Kniha byla volně v prodeji a případ se dostal před místní justici, uvedla generální prokuratura.
Ruské ministerstvo spravedlnosti má na svých internetových stránkách seznam publikací extremistického charakteru, za jejichž prodej nebo rozšiřování hrozí pokuta.

Adolf Hitler napsal Mein Kampf před svým nástupem k moci v roce 1933, když byl ve vězení za pokus o státní převrat. Právě v této knize rozpracoval ideologické základy nacismu.

V České republice Hitlerův spis není zakázán, ale v roce 2004 byl vydavatel českého překladu Hitlerovy knihy Mein Kampf Michal Zítko odsouzen za podporu a propagaci hnutí potlačujících lidská práva tři roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Rok poté jej však nejvyšší soud zprostil viny.

palko1961 ( 28. března 2010 18:14 )

prece jenom Ada zenska, jak jednou napsal jeden vysoce vedecky casopis Hrom. Ty temata by tomu odpovidala.

bara ( 27. března 2010 18:59 )

pardon -Hajný - jméno,...ne povolání hajný ))

bara ( 27. března 2010 18:58 )

je spousta autodidaktů, kteří se proslavili a opravdu umí, nejen ty " fleky" ) například v Praze míval výstavu psycholog Zdeněk hajný, autodidakt, nádherné snové obrazy, měl to krásně osvětlené společně s hudbou - prostě pokud s zážitkem.. a taky už vyšla knížka i kalendář od dalšího skvělého autodidakta Odvárky, maluje akvarelem krajiny Vysočiny - já této technice říkám "rozpitý akvarel"...nevím jestli je něco i tady na netu - ale jsou to opravdu krásný obrazy - ne žádný kýč, ne fleky ) Je uznávanej už i ve světě...no a mohla bych pokračovat..

znojmacka ( 27. března 2010 13:30 )

tomu věřím, jestli takhle někdo umí kreslit sám od sebe, bez škol atd.,a jenom ze svojí vlastní zájmový činnosti, tak by se propracoval mnohem dál. No a Knížák, ten by svedl akorát tak kosočtverec s čárkou, takovej nějakej nedokonalej znak Tří sester

znojmacka ( 27. března 2010 13:27 )

ahoj báro.. to s tím Gottem je dobrý přirovnání, máš pravdu, neuměl podle nich zpívat a přesto není ověnčenějšího slavíka Jeho malůvky jsou cenný jen tím podpisem, sice se snaží, ale připadne mi to takový křečovitý fantasmagory zpívat umí rozhodně líp.. No a Knížák.. ten magor, co kupuje do galerie ujetý obrazy svejch kamarádíčků a vyrejžujou na tom všichni pospolu Nesnáším moderní umění a to nejsem vyloženě stará paprika, 33, ale metrovej obraz s flekem a pruhem uprostřed opravdu neuznávám jako umění, ještě k tomu v milionových hodnotách. Čím debilnější, tím modernější, fakt.

Zobrazit celou diskusi