Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obama a Medveděv za týden v Praze?

Obama a Medveděv
Obama a Medveděv  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
4. prosince 2009
11:57

Rusko a Spojené státy jsou blízko uzavření nástupnické dohody o jaderném odzbrojení. Spekuluje se o tom, že by ji mohli podepsat příští pátek v Praze.

Že je dohoda na spadnutí, oznámilo v pátek ruské ministerstvo zahraničí, které ale upozornilo, že strany nedosáhnou kompromisu před vypršením platnosti staré smlouvy START 1 z roku 1991. Ta končí 5. prosince. Podle neoficiálních informací se prý zvažuje, že nová smlouva by mohla být podepsána v Praze.

"Neoficiálně, v novinářských kruzích, jsem se doslechl, že o Praze se uvažuje jako o jedné z variant. Vše ale záleží na dalším průběhu jednání," řekl ČTK nejmenovaný diplomat působící v Moskvě. Podle České televize odvolávající se na své nejmenované ruské zdroje by smlouva mohla být podepsána v Praze příští pátek. Do Prahy by tak musel přiletět americký i ruský prezident.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka českým novinářům v Bruselu řekl, že o ničem neví. Kdyby Česká republika byla oslovena, bezpochyby by takovou schůzku zvládla, dodal.

"Intenzivní práce ruské a americké delegace na přípravě dvoustranné smlouvy o dalším omezení jaderných zbraní, která bude právně závazná, se chýlí ke konci," citovala agentura Interfax z prohlášení ministerstva.

Obama se má v Kodani 9. prosince zúčastnit summitu OSN o ovzduší. Poté pojede do norského hlavního města Osla převzít Nobelovu cenu za mír.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi