Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do generálního štábu Armády ČR vnikli zloději

Generální štáb Armády ČR vykradli zloději
Generální štáb Armády ČR vykradli zloději  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
21. července 2010
07:47

Měla by to být jedna z nejpřísněji střežených budov v republice – generální štáb Armády ČR. Přesto se do něj minulý týden vloupali zloději. Policie na případ uvalila informační embargo.

"Minulý týden, ze čtvrtka na pátek, vnikl dosud neznámý pachatel do prvního patra generálního štábu, ve kterém se nachází i kancelář Vlastimila Picka (náčelníka generálního štábu)," řekla ) mluvčí generálního štábu Mira Třebická deníku MF Dnes, který informaci přinesl. Další informace mluvčí odmítla po dohodě s policí sdělit, aby nemařila vyšetřování.

Třebická nechtěla komentovat ani otázku, zda zloději vnikli přímo do Pickovy pracovny a co přesně si ze štábu odnesli. Nicméně embargo na veškeré informace i znepokojení, které ve velení armády zavládlo, napovídají, že štáb bere nájezd zlodějů vážně, píše list.

Fatální selhání ozbrojené ochranky

Picek má podle své mluvčí osobní zájem na vyšetření celého případu. Tedy i míry selhání po zuby ozbrojené jednotky vojenské policie, která budovu střeží čtyřiadvacet hodin denně. Podle odborníků nemá tento případ v třiasedmdesátileté historii této budovy obdoby.

Loupež podle MfD zneklidnila i bývalého šéfa generálního štábu Jiřího Šedivého, jakkoliv předesílá, že ochrana nejvýznamnějších informací (například těch, které pocházejí z bruselské centrály NATO) je mnohonásobně jištěna. Neměly by se proto dostat do nepovolaných rukou, natož zlodějům, jimž se podařilo vniknout do budovy. "Mohlo ale jíž o test, kam až se té bandě podaří proniknout," naznačil Šedivý jeden z možných motivů vloupání.

Kradli bývalí vojáci nebo dělníci?

Vojenská rozvědka s policií by nyní měly podle Šedivého analyzovat, zda velení armády vyloupili bývalí vojáci, protože rozsáhlý objekt dobře znají, anebo dělníci, kteří budovu opravují. "Prověřeni musí být všichni, kteří měli s touto částí budovy velení armády v poslední době co do činění," řekl MfD Šedivý.

Loupež však mohl fingovat i některý z pracovníků štábu, například proto, aby po sobě zametl stopy po zmanipulované či z jiných důvodů podezřelé zbrojní zakázce. Právě na takové transakce si totiž chce nový ministr obrany Alexandr Vondra posvítit, upozornil list.

tenzmrtodvedle ( 31. ledna 2014 11:38 )

Stejne toho nukdy nemuzou ukradnout vice,nez nakradli vojaci za poslednich 20 let. Pri inventure chybelo ceske armade asi sto tisic zbrani,takze nejakej laptop nebo "citlive a dulezite" (nase armade je stejne pro smich) dokumenty by nikoho nemely vyvadet z miry...

sakra ( 23. července 2010 10:09 )

Tenkrát se totiž každý takovým budovám raději obloukem vyhnul.

sakra ( 23. července 2010 10:07 )

Tady vidíme co máme za premiéra. Legrácky jako "ministr" John na tiskovkách. Všude jinde na západ od nás, nebo v USA by to byl ohromný průšvih. U nás? Vždyť se nic neztratilo jen 4 plakety. Jděte do háje s takovou armádou a hlavně s jejím "velením".

e.44 ( 22. července 2010 10:55 )

Fanatiky všeho druhu nesnáším. Ale sebe mám docela ráda. Tak si to přeber.

e.44 ( 22. července 2010 10:51 )

Že by moje "chápací" schopnosti byly ovlivněny dobou, kdy jsem to psala?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání