Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak brání vojáci stát? S pastelkami a namol!

Česká armáda brání vlast zejména pomocí pastelek a slabikářů
Česká armáda brání vlast zejména pomocí pastelek a slabikářů  (Autor: ČTK, fotomontář Blesk.cz)
Autor: jaj - 
1. října 2010
14:13

Pastelky, manikúru, dámská trička, slabikář a láhev kořalky. To zřejmě potřebují čeští vojáci při obraně vlasti nebo na mírových misích. Vyplývá to z objednávek pro armádu, které uzavíral degradovaný plukovník Petr Šmíd. Ten ve čtvrtek stanul před soudem kvůli finančním podvodům v armádě.

Tímto seznam absurdností objednaných Šmídem ale zdaleka nekončí. Figurují na něm i vodové barvy, xylofon, tamburína nebo učebnice prvouky. Vojáci patrně potřebují kvalitní vzdělání ve výtvarné a hudební výchově! Při pročítání "běžné armádní výbavy" se předsedkyně Senátu Dana Pacholíková již neudržela a Šmída se zeptala, zdali má toto sloužit k obraně republiky, informoval server iDnes.

Absurdní nákupy byly v armádě běžné

Obžalovaný se hájí, že tyto předměty byly určeny na letecké dny, kde je spousta žen a dětí. Nikomu ze Šmídova vedení nepřišlo divné, za co se utrácejí peníze. Dokonce k objednávkám často docházelo i z jejich iniciativy, řekl Šmíd před soudem. Údajně nastoupil do již rozjetého vlaku, ve kterém běžně fungovaly černé objednávky.

Například namísto papírově objednaných tonerů do tiskáren firmy dodávaly již výše řečené zboží, ale i drogérii nebo láhve alkoholu: becherovku, fernet, džin, víno a pivo. Vojáci tedy žízní nezemřou! Šmíd se hájí, že veškeré zboží bylo použito v armádě. Co bylo určeno pro jeho osobu, si zaplatil ze svého. Před soudem stanuli i jeho bývalí nadřízení Ladislav Košner a Ivo Zbořil, kteří schvalovali mimo jiné proplácení faktur. Všem třem hrozí několikaleté vězení.

To, jestli si vojáci malovali pastelkami do slabikáře a popíjeli při tom pivo,  nebo za co všechno se v armádě utrácelo, se vyšetřovatelům nepodařilo zjistit. Každopádně škoda je vyčíslena asi na 20 milionů korun.

rejpalnik ( 3. října 2010 14:42 )

Těch 24 tisíc je včetně papalášů na GŠ.Udělat pořádný průvan tam-hned by se ušetřilo. Jinak-umíte dobře polsky,rusky,maďarsky a německy? Ty vámi navrhovaní 4 tisíce vojáků-to je vcelku nula od nuly-takže bychom byli stát zcela bez armády. Stačilo by dupnout na Šumavě, v Krkonoších, či u Dunaje a stala by se z nás kolonie!Na druhou stranu k tomu spějeme mílovými kroky-věčně někomu lezeme do r*ti.

jarda304 ( 1. října 2010 18:11 )

každý kdo byl na vojně ví, že každý text mnohonásobně zvýrazněný a podtržený různobarevnými pastelkami a fixy je na vojně základ

zaviracispendlik ( 1. října 2010 17:41 )

na misích potřebují pastelky a hlavně kondomy

humanistaobecny ( 1. října 2010 17:28 )

Osobně si myslím že naše armáda je naprosto k ničemu a klidně by se z ní dalo propustit 20 000 vojáků a nemuselo by se šetřiř na potřebné policii a hasičích. Zbylo by 4000 vojáků a to by stačilo pro naše závazky vůči NATO

setug ( 1. října 2010 15:11 )

je pěkně tendenční. bojí se napsat, že takto si užívali především na GŠ, na velitestvích. Pěšáci jen musejí mlčet a držet krok.

Zobrazit celou diskusi