Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Srdce, nebo vagina na radnici? Brňáci se bouří!

Na věži staré brněnské radnice bude takhle Davidovo neonové srdce zářit od 23. května
 (Autor: Blesk)
Autor: Miroslav Homola - 
16. května 2008
08:59

Další kontroverzní akce výtvarníka Jiřího Davida: Před šesti lety rozhádal Prahu neonovým srdcem, teď chystá podobný kousek v Brně.

Svatozář, či vagina? Umění, nebo kýč?

Dílo českého výtvarníka Jiřího Davida nazvané 'Taky ještě srdce ' vyvolalo bouři na brněnské radnici. David si evidentně nedá pokoj, před šesti lety stejně rozhádal Prahu. Tehdy ozdobil Hrad do podoby 'nočního klubu'!

A co vyvolalo tak bouřlivé diskuze? Vnitřek srdce, které má v nejbližších dnech přistát na stěně radnice. Odpůrci díla v symbolu vidí vaginu!

Plastika se nejvíce 'zajídá' lidoveckému náměstku primátora Danielu Rychnovskému. S dočasným umístěním na věži se smířil až poté, kdy David dopisem radnici vysvětlil, že vnitřní kruhy v srdci mohou být i symbolikou svatozáře, nikoli jen ženským klínem! I když autor sám před časem dílo přesně tak sám prezentoval.

Jednoznačný vzkaz škarohlídům poslal i primátor Roman Onderka. "Kdo v srdci vidí vaginu, tak skutečnou zřejmě asi nikdy neviděl," nechal se slyšet. ,

A co na handrkování říkají Brňané? Většině v anketě oslovených srdce na historické věži zas až tak nevadí. Jen by je tam nechtěli mít napořád, protože se podle většiny k historické architektuře moderní neony nehodí.

Neonová plastika už v roce 2002 svítila červeně do noci z Hradčan, i v Praze však vzbudila rozporuplné reakce. V Brně bude přes veškerou polemiku a odpor některých radních zářit z věže staré radnice od 23. května do 27. června.
ANKETA
Líbí se vám návrh srdce?

Kateřina Hofmannová (41), grafička Brno
Sice nejsem z nápadu pověsit neon na starobylou věž nijak zvláště nadšená, ale pokud to poslouží k jednorázové akci, nejsem v zásadě proti.

Jan Trávníček (31), výtvarník Brno
Neříkám, že mě srdce vystavené v Praze nadchlo, ale také neurazilo. Pokud bude to brněnské stejné, proč ho neukázat.

Pavel Bubla (66), důchodce Brno
Mně osobně se to líbí. A jak se říká - čistému vše čisté. Vždycky se najde někdo, kdo se bude chtít v podobných věcech všelijak rýpat.