Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recept vinaře na tropy: Zalezte do sklepa a dejte si růžové víno!

Autor: Ondřej Požár - 
20. srpna 2012
22:48

Zalezte do vinného sklepa, otevřete si růžové víno a vylezte v dobré náladě až večer, kdy bude chladno. Tento recept na přežití nynějších panujících tropů radí vinař Václav Adámek (37) z Višňového na Znojemsku.

Zatímco teploměr ve stínu na dvoře vinařství ukazoval v pondělí odpoledne skoro 33°C ve stínu a v autě dokonce ještě o dva stupně víc, ve sklepě bylo o polovinu méně: necelých 17 stupňů Celsia!

A to Blesk.cz navštívil vinaře v jeho povrchovém sklepě, který je jen těsně pod úrovní podlah vinařské výroby.

„V hlubším kopaném vinném sklepě je totiž teplota ještě nižší, zhruba kolem dvanácti stupňů, což je pro zrání vína v lahvích i sudech ideální,“ vysvětlil Adámek.

Vyrábí víno i pro Karla Rodena

Ten vyrábí i kolekce vín, nesoucích jméno známého českého herce Karla Rodena, který je na Znojemsko jezdí každý rok osobně přechutnávat, vybírat a hodnotit.

Podle vinaře se v horkém létě, které má tento týden opanovat tuzemsko, hodně pije růžové víno. „My nabízíme Frankovku Rosé, která je nejlepší ochlazená na 6 až 8 stupňů Celsia,“ upřesnil vinař.

Vedle růžového vína doporučuje i suchý bílý ryzlink

Kromě růžového moku doporučuje v letním večeru pít i suchá bílá vína s vyšší kyselinkou, například Ryzlink vlašský.

„Ten se hodí i pro přípravu osvěžujícího vinného střiku, v němž právě kyselinka nápoj, který také působí proti pocení, osvěží,“ uvedl Václav Adámek.

A dodal, že ve vinném sklepě je dobře v podstatě celý rok. „V létě je totiž ve sklepě chládek a v zimě zase relativní teplo,“ usmívá se vinař.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi