Je-li to možné, vytvořte si vlastní vinný sklep. Nemusí být velký, ale je důležité, aby byl kvalitní. Najdete-li vhodný prostor, kde bude stabilní teplota, vysoká vzdušná vlhkost a temno, máte vyhráno. Optimálním řešením by samozřejmě byl jakýkoliv podzemní sklepní prostor, ale ten má asi k dispozici málokdo. Ve větším bytě lze využít chladnější komoru, ale ani obyvatelé panelákových bytů si nemusí zoufat! Na trhu jsou dnes k dostání speciální klimatizované skříně, které dokážou vytvořit vhodné podmínky pro skladování vín i v teplém bytě. Jejich cena se pohybuje řádově od deseti do několika desítek tisíc korun a jejich nespornou výhodou je jistě i fakt, že jsou nenáročné na prostor. Skříň o velikosti běžné ledničky pojme 100-150 láhví.

Teplota

Máte-li už vhodné místo, je třeba zajistit takové podmínky, které kvalitní víno neznehodnotí. Teplota by se měla pohybovat mezi 9 až 12 °C (pro těžší červená vína vyhovuje i tzv. „teplota anglického hradu“ – 17 až 18 °C). Pokud se vám nepodaří udržet teplotu přesně v daném rozmezí, nevadí. Obecně platí, že nižší teploty působí na víno negativněji než teploty vyšší. Při nízkých teplotách dochází k vysrážení vinného kamene a barviva u červených vín, vyšší teploty zase způsobují vysrážení termolabilních bílkovin. Naprosto největším zlem pro kvalitní vína je ale teplota, která neustále kolísá.

Vlhkost

Kromě stabilní teploty hraje důležitou roli při zrání vína i vzdušná vlhkost. Ta by se měla pohybovat kolem 70 % a stejně jako teplota by neměla příliš kolísat. Vyšší vlhkost v zásadě vínu nevadí, ale může přispět ke vzniku plísně na zátce a na etiketě. Nižší vlhkost je ovšem nežádoucí, jelikož dochází k vysušení korku, a tím i ke znehodnocení vína.

Světlo

Kvalitní uskladnění moravských a českých vín vyžaduje rovněž absenci světla. Nevhodné jsou hlavně přímé sluneční paprsky, ale ani umělé osvětlení vínu neprospívá. Pokud byste nechali víno zrát na světle, ovlivnili byste chemické dění uvnitř vína, a tím by se změnily i jeho chuťové vlastnosti.

Pokud jsou zajištěny všechny uvedené podmínky, je ještě nutné zjistit, jakým způsobem by se mělo s vínem manipulovat. Základním pravidlem je s vínem nijak nehýbat. Láhev by měla ležet tak, aby víno přišlo do styku s korkovou zátkou a neustále ji navlhčovalo. Samozřejmostí je čistota vzduchu, protože přes zátku se do vína mohou dostat nežádoucí pachy z okolí, například plísně. Vinný sklep by tedy měl sloužit pouze a jen k uskladnění vína!

Více informací naleznete na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.