Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opsal dizertační práci, vyšetří ho policie!

Proděkan právnické fakulty v Plzni Ivan Tomažič (vlevo) a proděkan Ivan Kindl.
Proděkan právnické fakulty v Plzni Ivan Tomažič (vlevo) a proděkan Ivan Kindl.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, jos - 
23. září 2009
07:54

Případem opsané dizertační práce proděkana plzeňské právnické fakulty Ivana Tomažiče se bude zabývat policie.

Ministerská komise by měla zkoumat podivné praktiky při získávání titulů Ph.D. Navíc z fakultní knihovny zmizela víc než polovina dizertací.

"Požádali jsme ministerstvo školství, aby práce zapečetilo a nemohlo se s nimi dále manipulovat," uvedla idnes.cz šéfka Akreditační komise ministerstva školství Vladimíra Dvořáková.

"V právnické knihovně chybí 35 z 65 obhájených dizertačních prací, na jejichž konci je udělení titulu Ph.D.," upozornil student čtvrtého ročníku Martin Marek, který prý stejně jako jeho kolegové dostává zastrašující anonymy, které ho mají odradit od informování veřejnosti.

"Něco zlomového se už musí stát, protože nelze dále ohrožovat pověst celé školy," uvedl prorektor František Ježek.

Redaktor Lidových novin Tomáš Němeček podal trestní oznámení pro podezření z porušení autorského zákona.

"Proděkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni obhájil disertační práci Platnost právních úkonů ve světle veřejnoprávních povinností. Dle zjištění Petra Bezoušky, zaměstnance fakulty, tato práce obsahuje desítky stran doslova převzatých z jiných děl chráněných autorským zákonem," uvedl Němeček. Podle něj tak vzniklo silné podezření, že byl porušen autorský zákon, a mohl tak být spáchán trestný čin.

Informace o plagiátorství Ivana Tomažiče se objevila koncem minulého týdne. Tento týden v pondělí na ni reagovalo vedení fakulty, které přišlo s nečekaným vysvětlením. Podle děkana Jaroslava Zachariáše byla dizertační práce vyrobena záměrně jako plagiát a měla pomoct odhalit člověka, jenž z fakulty vynáší interní věci. Autorem nápadu s plagiátem byl údajně proděkan fakulty Milan Kindl. Ve středu vedení fakulty rozhodne, jak a kde "pravou" Tomažičovu práci zveřejní.

Reakce na vyjádření fakulty se různí. Mnozí ji označují za účelovou. Mezi nimi i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, jenž fakultu spoluzakládal. "Této verzi nevěřím. I kdybych tomu na vteřinu věřil, považoval bych to snad za ještě horší, než co se stalo předtím," řekl.

karel128 ( 23. září 2009 15:33 )

ťito pánové sami, co opisovali dizertační práce. Tam už si plno politiků, -Ruml, Gross a další potentáti, udělali doktoráty práv. Asi je to opravdu vynikající a vyhlášená univerzita.

Zobrazit celou diskusi