Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krize v Tatrovce: Propustí 1400 zaměstnanců!

tatra
tatra  (Autor: Tatra.cz)
Autor: ČTK - 
19. prosince 2008
13:40

Ani kopřivnické automobilce Tatra se nevyhnuly důsledky finanční krize a odhodlala se k masivnímu propouštění. Hned na začátku příštího roku v ní přijde o práci 569 zaměstnanců.

Od letošního pololetí do konce března příštího roku tak firmu opustí 1400 zaměstnanců místo dosud avizovaných 820. Počet zaměstnanců firmy tak klesne pod 3000.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Tatry Ronalda Adamse vychází rozhodnutí ze situace na celosvětových trzích a z aktuálního počtu předpokládaných zakázek pro první pololetí roku 2009. "Tatra, má-li si udržet zdravé hospodaření, musí přizpůsobit svůj počet zaměstnanců úměrně objemu zakázek od svých zákazníků," odůvodnil rozhodnutí Adams.

Po plánovaném propouštění bude počet zaměstnanců Tatry zhruba o 1400 pracovníků nižší oproti stavu zaměstnanců v létě roku 2008, kdy v Tatře pracovalo 4397 zaměstnanců, včetně studentů na stážích, brigádníků, agenturních pracovníků, zaměstnanců se smlouvami na dobu určitou a tarifních zaměstnanců.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Tatry Ronalda Adamse si firma v loňském roce ověřila, že Tatra může být velmi zisková v dobrých časech, kdy má spoustu zakázek. "Nyní, když světová finanční krize vede firmu do časů zlých, musíme Tatru udržet v kladných číslech. Netrpělivě čekáme na oživení globálních trhů, k němuž, jak věříme, dojde koncem roku 2009 nebo začátkem roku 2010," poznamenal.