Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zastavme nepřátelství, vyzval Mun. S Kimem vyšli na „posvátnou“ horu

Autor: ČTK - 
20. září 2018
06:42

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se dnes vydali na sever KLDR, kde vystoupili na „posvátnou“ horu Pektu, údajné rodiště Kim Čong-ila, otce nynějšího diktátora. Rituální cesta byla pokračováním Munovy návštěvy Severní Koreje, během níž Kim Čong-un slíbil další kroky k denuklearizaci. Mun se má ještě během dneška vrátit do Soulu.

Sopka Pektu s kráterním jezerem na vrcholu je součástí oficiální státní mytologie, která má legitimizovat dynastické nároky rodiny Kimů. Její obrys je patrný na státním znaku KLDR a její jméno zaznívá i v severokorejské státní hymně. Podle oficiální zprávy pchjongjangských médií cesta na vrchol hory symbolizovala úspěch vnitrokorejského summitu, letos už třetího.

Před horskou výpravou se jihokorejský prezident ve středu večer na stadionu v Pchjongjangu zúčastnil manifestačního představení, jemuž údajně přihlíželo 150.000 lidí. V projevu vyzval k ukončení nepřátelství na Korejském poloostrově a k míru a spolupráci obou korejských států.

Žili jsme společně 5000 let a odděleně 70 let. Navrhuji zastavit nepřátelství posledních 70 let a udělat velký krok k míru, abychom byli znovu jednotní,“ řekl Mun Če-in.

Zobrazit celou diskusi