Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Melania Trumpová: Nenápadná první dáma, nebo žena, která připravuje manželův pád?

Autor: Mii - 
24. srpna 2018
06:15

Není žádným tajemstvím, že vztah amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ženy Melanie neklape. Bývalá modelka se ke svému muži chová chladně, a jak uvedla bývalá pracovnice Bílého domu Omarosa Manugaultová-Newmanová, připravuje se s ním na rozvod. Na to konto Trump údajně vyhrožuje, že pokud tak udělá, deportuje ji. Má Melania „plné zuby“ svého manžela a tajně mu připravuje politický hrob? Nebo se stala nevinnou obětí?

Pro mnoho lidí je Melania Trumpová módní ikona, která kam přijde, tam vypadá skvěle. Móda se totiž pro slovinskou rodačku stala způsobem, jak projevovat názor a nesouhlas – a nejen móda, Melania si od Trumpovy inaugurace našla spoustu cest, jak se svému muži postavit.

Začalo to již v říjnu 2016, krátce před tím, než byl její manžel zvolen americkým prezidentem. Tehdy, ke konci kampaně, se na veřejnost dostala Trumpova nahrávka, ve které říká, že často sahá ženám do rozkroku. Melania si v tu chvíli oblékla růžovou halenu od značky Gucci, kterou na tuto větu odkazovala. Stejnou halenu si pak vzala letos v srpnu na summit věnovaný kybernetické šikaně. Trump se během té chvíle vztekal na Twitteru.

Zeď mezi Melanií a manželem

Twitter jako způsob, jak ukázat své pocity, použivá občas i Melania. Jen to nedělá tak agresivně jako její muž. V květnu 2017 překvapila své okolí, když dala „like“ zprávě, kde stálo: „Jediná zeď, kterou Trump postavil, byla ta mezi ním a Melanií.“ Komentář poukazoval na Trumpovo oblíbené téma protiuprchlické zdi mezi USA a Mexikem, kterou sliboval postavit a která stále nestojí.

Móda jako jasný vzkaz

V lednu 2018 se rozhořela kauza s bývalou pornoherečkou Stormy Danielsovou, která tvrdila, že Trump s ní měl poměr a zaplatil jí, aby o incidentu mlčela. Melania tehdy zprávu nevzala dobře a rozhodla se manželovi ukázat, co si o tom myslí.

Na zasedání o stavu unie si vzala bílý kostýmek, kterým podle některých lidí chtěla zdůraznit, jak „čistá“ je oproti Danielsové, která hrála ve filmech pro dospělé. Kostýmek se navíc podobal oblíbenému úboru Hillary Clintonové, Trumpově hlavní sokyně z prezidentské volby.

Oblečením se pak vyjadřovala ještě v červnu letošního roku. Na Trumpa se v tu chvíli hrnula kritika ze všech stran za detenční tábory u mexických hranic, do kterých byly umisťovány děti uprchlických rodin usilujících o vstup do USA. Melania tehdy sedla na letadlo a tyto děti jela navštívit. Oblékla si při tom zelenou bundu, na které byl nápis „Je mi to jedno, co vám?“.

První dáma věděla, že média si nápisu všimnou. Trump to vysvětloval tak, že odkazovala, že je jí jedno, co o ní novináři napíšou. Mnoho lidí se však domnívá, že odkazovala na Trumpův nedostatek soucitu k rodinám těchto uprchlíků.

Nedlouho poté si na setkání se španělským králem Filipem VI. vzala květinovou róbu od návrháře Valentina, která podle něj vznikla „pro oslavu hledání harmonie v rozdílech“. Chtěla tím opět Trumpovi něco naznačit?

Provokuje, kde se dá

Co bylo ale jasným útokem na Trumpa, byla Melaniina volba televizního kanálu. Americký prezident byl podle The New York Times rozzloben, že televize jeho ženy byla na vládním speciálu Air Force One naladěna na CNN. Trump tento kanál neustále kritizuje a jeho novináře obviňuje z podjatosti a tvorby fake news. Melania věc nijak nekomentovala, jen prostřednictvím své mluvčí vzkázala, že „sleduje takový televizní kanál, jaký chce“.

Názorově se Melania s Trumpem rozešla také začátkem měsíce, když podpořila hvězdného basketbalistu LeBrona Jamese. Poukázala na to, že James prostřednictvím své nadace významně pomáhá vzdělávání budoucí generace a že by ráda navštívila jeho nově otevřenou školu pro znevýhodněné děti.

Trump před tím nepřímo označil Jamese za hlupáka a řekl, že má raději jeho předchůdce v roli největší basketbalové hvězdy Michaela Jordana.

První sólova cesta Melanie

Jaký osud čeká americký prezidentský pár, je otázka. Melania na podzim podnikne svou první mezinárodní sólovou cestu - vydá se do Afriky. Mnoho lidí poukázalo, že jde o kontinent, o kterém Trump řekl, že je „domovem špinavých děr“.

Video  Trump přiletěl s Melanií na Floridu, nenechala se vzít kolem ramen  - Reuters
Video se připravuje ...

„Těším se, až se naučím o problémech, kterými děti na tomto kontinentu trpí, a o bohaté kultuře a historii,“ uvedla Melania v prohlášení. „Jsme globální společností a věřím, že skrze otevřený dialog a výměnu názorů máme šanci se od sebe něco naučit,“ dodala.

Fakt, že se první dáma vydává na cestu právě teď a bez Trumpa, také podle komentátorů o mnohém svědčí. Ať už však ve vztahu trpí nebo ne, rozvést se nemůže. Minimálně ne, dokud Trumpovi nevyprší první funkční období. Podle Manugaultové-Newmanové jí manžel hrozil, že pokud tak udělá, deportuje ji ze země. Bývalá zaměstnankyně Bílého domu to zjistila během své práce.

aIIahakbar ( 24. srpna 2018 08:55 )

Proč není diskuse u toho zku.r.venýho cigoše, co mrsknul svázanýho psa pod most? Co je to ku.r.va za sluníčkářskou pseudodemokracii?

Zobrazit celou diskusi