Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za slova o podílu Poláků na holokaustu vězení nebude. Sejm zmírnil zákon

Autor: ČTK, Mii - 
27. června 2018
13:35

Polský Sejm (dolní komora parlamentu) ve středu schválil návrh změn v kontroverzním zákoně, který dosud umožňoval trestat vězením za slova o spoluúčasti Polska na nacistických zločinech vůči Židům. Vězení už v nové úpravě není. Ve středu o tom informovala agentura Reuters. Zákon, který v únoru podepsal prezident Andrzej Duda, kritizovaly jak Spojené státy, tak Izrael.

Polský premiér Mateusz Morawiecki nečekaně požádal parlament o zmírnění zákona ve středu ráno. Jeho strana Právo a spravedlnost (PiS) se nyní snaží posílit bezpečnostní vztahy s Washingtonem a čelí kritice ze strany Evropské unie, uvádí v té souvislosti agentura Reuters.

Zákon, který platí od letošního března, trestá pokutou nebo až třemi roky vězení používání slova „polský“ ve spojení s nacistickými zločiny a holokaustem. Normě, kterou v únoru podepsal prezident Andrzej Duda, ale kritici vyčítali, že brání v hledání historické pravdy a že znemožní diskusi o zločinech, jichž se na Židech za války dopustili někteří Poláci.

Polská konzervativní vláda tvrdí, že cílem zákona je pouze zabránit poškozování dobrého jména země a vysvětlovala prosazení zákona snahou, aby Poláci ani polský stát již nebyli obviňováni z nacistických zločinů.

Podnětem k přijetí zákona bylo používání geografického označení „polský“ i v souvislosti s nacistickými koncentračními a vyhlazovacími tábory na území okupovaného Polska, což roky popuzuje značnou část polské společnosti a politiků.

Zákon kritizovaly Izrael i USA

Morawiecki ve středu vládní návrh na změnu bránil s tím, že „Polsko bude nadále bojovat za hledání pravdy“, co se týče holokaustu. „Ti, kdo tvrdí, že Polsko je zodpovědné za zločiny druhé světové války, si zaslouží trest.“ řekl Morawiecki v parlamentu. Dodal ale, že je třeba jednat „v mezinárodním kontextu“.

Izraelské ministerstvo zahraničí už v únoru vyjádřilo naději, že text zákona se změní. Zklamání nad tím, že prezident zákon podepsal, vyjádřil tehdejší ministr zahraničí USA Rex Tillerson, který hovořil o nepříznivém ovlivnění svobody slova a akademického bádání. K uplatnění práva veta vyzýval Dudu i Kyjev.

Video o původním znění zákona:

Video  Polsko schválilo zákon o holokaustu. Kritizují ho USA i Izrael  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi