Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tajné vládní bunkry mají nemocnice i krematorium. Unikly jejich fotky

Autor: Darina Jíchová - 
20. června 2018
06:10

Dlouho se dařilo udržet tajné vládní bunkry mimo pozornost veřejnosti. Teď se ale do médií dostaly snímky toho, jak to uvnitř několika krytů vypadá, napsal deník Daily Mail. Řeč je o krytech, kterých je na území Spojených států celá řada. Vznikaly od dob prezidenta Harryho Trumana. Měly sloužit pro „zajištění kontinuity vlády“ (COG) v případě atomového útoku. Termín COG znamená, že vláda musí fungovat za jakýchkoliv podmínek.

Termín „kontinuita vlády“ prvotně vznikl ve Velké Británii před 2. světovou válkou, USA tuto praktiku přejaly během studené války. Dnes COG neplatí pouze při nebezpečí jaderné války, ale například i při hrozbě teroristického útoku. COG plán byl spuštěn při útocích 11. září 2001.

Americké kryty pro prezidenta a jeho vládu, kongres a další vládní zaměstnance se nacházejí ve Virginii, Západní Virginii a Pensylvánii. Ve Washingtonu je obrněná komunikační věž, přezdívaná „Vývrtka“, která by v případě katastrofy měla zajistit, že prezident bude ze svého bunkru pod Bílým domem schopen komunikovat s kongresmany v dalších krytech.

Bunkry pro politiky i civilisty

Jeden z Trumanových bunkrů se nachází u města Culpeper ve Virginii, kryt je znám pod jménem Mount Pony a od roku 2007 slouží k potřebám Knihovny Kongresu.

Další je u města White Sulphur Springs v Západní Virginii pod pohořím Greenbrier. Kryt byl postaven v roce 1961 pro členy Kongresu. Na ploše 334 tisíc metrů čtverečních se nachází zasedací místnost, kam by se mělo vejít všech 535 zákonodárců, skromné ložnice, nemocnice a dokonce i krematorium.

Kryt je postavený i pod Severoamerickým velitelstvím protivzdušné obrany (Norad) v Čejenské hoře v Coloradu. Soukromá investiční firma Vivos koupila komplex muničních skladů v Jižní Dakotě, které předělal na kryty. Ty by měly v případě jaderného nebo biochemického útoku zajistit přežití národu. Do 575 bunkrů se vejde pět tisíc civilistů, projekt se nazývá Vivos xPoint.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 20. června 2018 11:42 )

Je to stejné jako za komančů!!!!! Nikdo ať si nic od této kapitalis.vlády neslibuje. Je to stejná špína!!!

paula ( 20. června 2018 10:38 )

Tak až na to, že Mount Pony vypadá takto: https://fas.org/nuke/guide/usa/c3i/mt_pony.htm a to, co vy vydáváte na vládní kryt je Národní audiovizuální konzervační centrum. Tvl, co je to za reportérskej póvl?

Zobrazit celou diskusi