Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpův zeť Kushner trumfl Mynáře. Manžel Ivanky dostal bezpečnostní prověrku

Autor: ČTK, zst - 
23. května 2018
22:40

Poradce a zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner po více než roce práce v Bílém domě získal trvalou bezpečnostní prověrku. Ve středu o tom informoval deník The Washington Post. Kushner měl v minulosti přístup k citlivým informacím jen díky prozatímní výjimce, podle amerických médií ale i tak na počátku roku přišel o možnost získávat tajné informace, mimo jiné i každodenní hodnotící zprávy tajných služeb určených pro hlavu státu. V Česku naopak stále ani po letech nemá bezpečnostní prověrku hradní kancléř Vratislav Mynář.

Kushnerův právník Abbe Lowell v prohlášení uvedl, že Kushner prošel bezpečnostním řízením a že se těší z toho, že bude moci pokračovat v práci pro prezidenta. Kushner je Trumpovým blízkým spolupracovníkem a díky sňatku s prezidentovou dcerou Ivankou je v Bílém domě považován za klíčovou osobu.

Trump se prezidentského úřadu ujal loni v lednu, Kushner ale až do nynějška prověrku neměl. Prověrku vydává bezpečnostní úřad Bílého domu na základě doporučení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), který podrobně hodnotí žadatelovu minulost. Vydání potřebné prověrky pro Kushnera sice mohl nařídit prezident, obešel by tak ale standardní postup. Poradci před takovým krokem Trumpa varovali, neboť by to poškodilo vztahy se zpravodajskými službami a také uvnitř Bílého domu.

Kushner podle dřívějších informací deníku USA Today musel žádanku o prověrku několikrát doplňovat o některé informace, mimo jiné o své kontakty s neamerickými občany, především s Rusy. Právě ruskou roli ve vztahu k americkým prezidentským volbám prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se zaměřil na vazby Trumpova někdejšího volebního štábu na Moskvu.

Před Muellerovým týmem Kushner vypovídal dvakrát. Zatímco loni v listopadu se Mueller zajímal především o někdejšího poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Michaela Flynna, v dubnu se soustředil i na další témata včetně práce pro Trumpovu kampaň, přebírání moci a na dění v Bílém domě, poznamenal The Washington Post.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 24. května 2018 06:28 )

 Kdyby byl Mynar taky Zid davno by ji mel😎

Zobrazit celou diskusi