Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Český židovský magazín se dostane do vesmíru: Na ISS ho přiveze astronaut Andrew Feustel

Autor: ČTK - 
22. února 2018
07:25

Americký astronaut Andrew Feustel i při své třetí cestě do vesmíru, na niž se vydá 21. března, s sebou vezme předmět spojený s Českou republikou. Tentokrát s ním poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) kopie dvou obrázků z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu vytvořeném nacisty za druhé světové války v Terezíně. Informoval o tom portál Houstonia.

Při své první vesmírné misi v roce 2009, jejímž cílem byla oprava Hubbleova vesmírného teleskopu, měl Feustel u sebe básnickou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické a českou vlajku. Na druhé cestě o dva roky později astronauta, jehož žena má české kořeny, doprovázela figurka Krtečka, známá dětem prakticky na celém světě z animovaného seriálu Zdeňka Milera.

Feustel prohlásil, že chce výběrem obrázků z časopisu Vedem uctít památku obětí holokaustu, ale zároveň i prvního izraelského astronauta Ilana Ramona. Jde o kresby Petra Ginze, který Vedem založil a v terezínském ghettu musel žít dva roky, než ho nacisté v září 1944 zavraždili v osvětimském koncentračním táboře.

Kopii obrázku Měsíční krajina, která v březnu poletí s Feustelem, vzal s sebou do vesmíru už Ramon v roce 2003 při letu raketoplánu Columbia. Tato mise ale skončila tragédií, když se raketoplán při návratu na Zemi rozpadl a celá posádka zahynula.

VIDEO: Přelet ISS nad Saharou

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

2626 ( 22. února 2018 12:34 )

 nejsem žid ani cikán jsem jenom člověk a vadit mi když někdo posuzuje podle původu. Ten hlupák nepochopil proc asi astronauti již podruhé vezou do vesmíru obrázky Petra Gínze. Dnes by měl svátek. Vidět dokument o jeho krátkém živote je síla. Co všechno mohl pro svět udělat? A co hlupáků je tady i po 75 lety a pisou ubohe příspěvky do diskuzí.

2626 ( 22. února 2018 11:34 )

 a jak by to bylo kdyby jste narodil jako žid nebo cikán? Ale narodil jste se bohužel především jako hlupák tak nikomu neotvirejte a noviny nečtěte.

Zobrazit celou diskusi