Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po rasistické mikině má řetězec H&M další problém. Alláha na dětských ponožkách

Autor: Mii - 
30. ledna 2018
17:51

Řetězec H&M čelil nedávno kritice kvůli mikině s nápisem „nejfajnovější opice v džungli“, kterou předváděl černošský chlapec. Teď má švédský výrobce oblečení další problém. Jeho dětské ponožky obsahovaly obrázek, který připomínal obrácený arabský znak pro Alláha. Řetězec tvrdí, že se jedná jen o čistou náhodu, model ponožek ale pro jistotu stáhl z prodeje.

Dětské ponožky, které se staly terčem kontroverze, zobrazují lego panáčka, dělníka, pracujícího se sbíječkou. Zanechává při tom za sebou trajektorii, která připomíná obrácený znak pro arabské slovo Alláh. Potvrzují to koláže, které ponožky se slovem Alláh porovnávají. 

H&M přiznává, že určitá podoba tam je. Podle řetězce ale došlo k náhodě a ničemu jinému. „Podobnost potisku s lego panáčkem a arabským znakem pro Alláha je na ponožkách čistě náhodná. Kvůli stížnostem ze strany zákazníků jsme ale učinili rozhodnutí ponožky přestat prodávat,“ sdělila švédskému rádiu SVT mluvčí řetězce Petra Buchingerová.

„V H&M se vždy snažíme nabízet produkty, u kterých věříme, že je naši zákazníci ocení. Pokud někoho ponožky urazily, omlouváme se. Je to ovšem shoda náhod,“ pokračovala Buchingerová. Firma také na sociální síti napsala, že nové produkty vždy podstupují schvalovací proces.

Veřejnost už naštvala opičí mikina

K incidentu došlo jen několik týdnu poté, co se řetězec ocitl pod palbou kritiky kvůli mikině s nápisem „nejfajnovější opice v džungli“, kterou na sobě měl černošský chlapec. Nabízel také oranžovou mikinu s nápisem „expert na přežití“, kterou na sobě ale měl bělošský chlapec.

Podle kritiků mikina byla rasistická. H&M uznalo, že to nebyl nejlepší tah a omluvilo se. „Chápeme, že mnoho lidí ten snímek rozladil. My, kteří pracujeme v H&M, s tím můžeme jen souhlasit. Velmi nás mrzí, že ta fotografie byla pořízena,“ uvedla tehdy firma.

Mnoho celebrit ale omluvu nevzalo a proti řetězci silně negativně vystoupily. Kanadský zpěvák The Weeknd se nechal slyšet, že už s H&M nikdy spolupracovat nebude. Kritiku vyslovili také basketbalista LeBron James nebo rapper Diddy.

V Jihoafrické republice došlo i k masovému rozbíjení obchodů H&M a několika protestům.

Matka černošského modela přitom švédské televizi ITV sdělila, že mikina jí rasistická nepřipadá. „Nic jiného, než že můj syn má na sobě obyčejnou mikinu, jsem v tom neviděla,“ uvedla matka. Podle ní by si většina lidí ničeho nevšimla, pokud by na mikinu zprvu neupozornilo pár jedinců.