Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlíci z KLDR byli vystaveni radioaktivitě. Souvisí to s Kimovým jaderným programem?

Autor: jer, ČTK - 
27. prosince 2017
16:54

Nejméně čtyři přeběhlíci ze Severní Koreje mohli být vystaveni radioaktivnímu záření. S odkazem na sdělení jihokorejské vlády o tom ve středu informovala agentura Reuters. Zda tyto případy souvisejí s jaderným programem Pchjongjangu, ale jihokorejští vědci neuvedli.

Čtyři Severokorejci patří ke 30 bývalým obyvatelům regionu Kilču, v němž se nachází areál pro jaderné testování Pchunggje. Jihokorejské úřady je od října podrobují vědeckému testování.

Pchjongjang letos v září provedl svůj šestý a dosud nejsilnější jaderný test. Přeběhlíci ale byli radioaktivnímu záření vystaveni už v období mezi květnem 2009 a lednem 2013. Všichni čtyři z KLDR uprchli ještě před posledním jaderným testováním, uvedl zástupce jihokorejského výzkumného institutu pro jadernou energii.

Severní Korea provedla od roku 2006 celkem šest jaderných testů, všechny v tunelech hluboko pod horami v Pchunggje.

Dramatický útěk severokorejského vojáka: Kolegové na něj začali střílet

Po testování z letošního září se objevila série malých zemětřesení, což vyvolalo podezření, že byla poškozena hornatá oblast na severozápadě země. Experti proto varují před radioaktivním znečištěním. Čína pak na hranicích s KLDR zahájila krizové monitorování radiace.

gabreta ( 27. prosince 2017 21:40 )

No a co? Amici taky vystavovali ozáření svoje vojáky na Atolu Bikini a navíc bombardovali v Bělehradě civilisty municí s obohaceným Uranem!

Zobrazit celou diskusi