Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

U Varšavy se zřítila stíhačka. Pilot nehodu přežil, stihl se katapultovat

Stíhačka MiG-29 (Ilustrační foto)
Stíhačka MiG-29 (Ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
18. prosince 2017
21:09

Polská armáda našla trosky stíhačky, se kterou ztratila spojení krátce před přistáním na základně Mińsk Mazowiecki nedaleko Varšavy. Letoun zmizel z radarů. Armáda společně s  policií i hasiči okamžitě začala po letounu pátrat, našli už ale jen trosky. Pilot podle médií ale přežil, stihl se totiž katapultovat. Nyní je v nemocnici. 

Stíhačka MiG-29 se podle televize TVN 24 pohřešovala zhruba od 17:15 SEČ. Tehdy stroj zmizel z radarů a armáda ztratila spojení s pilotem, který se právě chystal přistát na základně Mińsk Mazowiecki v okolí Varšavy, odkud původně vystartoval. Do pátrání po pohřešovaném stroji se zapojilo i vojenské četnictvo, policie a hasiči. Trosky se záchranářům podařilo najít podle listu Rzeczpospolita až okolo sedmé večer. Stroj se podle televize zřítil několik kilometrů od městečka Kaluszyn, nacházejícího se asi 50 kilometrů od Varšavy. Okolnosti nehody se zjišťují.

Jádro polského vojenského letectva tvoří stíhačky americké provenience F-16, ale využívá i starší stíhačky MiG-29. Část z nich Polsko svého času získalo z Česka, výměnou za vrtulníky Sokol, a část z někdejšího východního Německa.

zvonik54 ( 20. prosince 2017 03:43 )

Co s tím lítají, když je to výrobek jejich nepřátel? Proč si Pšonci nevezmou stroje v USA nebo ty blbý Gripeny? Asi nemají doma takovou slepici jako my - Parkanovou. IQ Parkanové je totiž na vysoké úrovni! (Poznámka: IQ u ženy se měří v hodnotě: - intenzita kvoku)

salto ( 19. prosince 2017 10:03 )

Tak dopadne každý, kdo na.ere Putina

Zobrazit celou diskusi