Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nešťastná smrt mladé dívky: Zabila ji rozbitá nabíječka iPhonu. Ve spánku!

Autor: Martin Valeš - 
18. listopadu 2017
14:58

Prasklý kabel není něco, co by se mělo podomácku opravovat. Příkladem budiž smutný příběh mladé dívky, která si nabíječku k iPhonu zalepila izolepou. Jako izolace to však zdaleka nestačilo, ve spánku se poškozeného drátu dotkla…

Le Thi Xoan (†14) našli ráno rodiče v bezvědomí v posteli. Rychle ji vzali do nemocnice, ale úsilí lékařů bylo marné. Museli potvrdit, že ji zabil elektrický proud.

„Předpokládáme, že zapojila svůj telefon do nabíječky a položila si ho na postel jako každou noc,“ konstatovala policie, která pod postelí našla očouzený kabel.

Jenže nabíječka (zřejmě nešlo o originál od jejího iPhonu 6, alespoň kabel vypadá kratší) byla prasklá, z izolace koukaly dráty. Xoan chtěla ušetřit pár korun, a tak ji vyspravila průhlednou lepicí páskou. Těžko říct, jestli důrazná varování v návodu k telefonu nečetla, nebo prostě nedbala. Jenže tohle kutilství se jí stalo osudným.

Jak se ve spánku převalovala, přišla do kontaktu s odhaleným drátem. Adaptér sice pouští do mobilu jen kolem dvou ampér pod napětím pět voltů, ale když se drát zkratuje, dokáže divy. Špatné nabíječky jsou také běžnou příčinou požárů.

Z uživatelské příručky pro iPhone

Použití poškozených kabelů nebo nabíječek nebo nabíjení ve vlhkém prostředí může vést k požáru, úrazu elektrickým proudem nebo poškození iPhonu a dalšího majetku.

krtek. ( 19. listopadu 2017 21:06 )

hezky, takze nabijecka neni schopna dodat ani 0,5A , prim. a sek. ma vzdalenost 1-2mm, coz je naprosto nedostacuici, kondik na 1kv mezi zivou siti a "minusem" usb taky nic moc. Staci trosku vlhkosti a maler je na svete.Nehlede na absenci ochranneho vodice.

djaba ( 19. listopadu 2017 19:40 )

Pokud byl použit v té nabíječce autotransformátor ,mohlo dojít opravdu ke kontaktu se síťovým napětím .Běžně je mobil , tablet ap. v plastu , takže se nebezpečné napětí na člověka běžně nedostane .

Xeen ( 19. listopadu 2017 12:56 )

Špatně zaizolovaný kabel od Iphone nabíječky s napětím 5V, ležící pod postelí, skrz postel a matraci probil a zabil svou majitelku na posteli ve spánku. Policie zjišťuje, zda k tomu došlo samovolně zbytkovým napětím v nabíječce z minulého týdne, nebo byl zapojený v elektrické síti. Z toho plyne - iphone škodí zdraví.

krtek. ( 19. listopadu 2017 07:59 )

jenze on tam transformatorek stale je, jen funguje na kmitoctu 1000x vyssim nez je frekvence site a z toho duvodu vychazi treba 20x mensi,. a spina se to transistorem ,nikoliv tyristorem, ten by jendak tyto kmitocty neuspinal a jednak by z duvodu spinani stejnosmerneho napeti nebyl jak rozepnout- derivacni obvody by konstrukci komplikovali.

..krakonos500 ( 19. listopadu 2017 00:03 )

Kam na takové bláboly chodí? To se nemohou alespoň zeptat nějakého elektrikáře, zda to je vůbec možné?

Zobrazit celou diskusi