Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Josef po nehodě málem zemřel. Věra ho po nehodě znovu naučila mluvit a jíst

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
17. listopadu 2017
05:15

Věře (53) osud zasadil jako matce tu největší ránu. Její mladší syn Josef (28) měl před pěti lety vážnou autonehodu, po které upadl do kómatu. Lékaři připravovali rodinu na nejhorší. To ale Věra odmítla akceptovat, spolu se svým manželem Jiřím (59) sebrala veškerou sílu a rozhodla se o syna bojovat. Nastudovala si sama bazální stimulaci, fyzioterapii a po dvou měsících Josef pohnul palcem na pravé ruce. Začal tak nekonečný boj, do kterého ale znovu zasáhla další krutá zpráva.

Josef byl pohledný, vysoký mladík, za kterým se dívky otáčely. Svoji maminku Věru vyprovázel na svatbě, když se podruhé vdávala za Jiřího, který syny své manželky přijal za vlastní.

V roce 2012, den před Silvestrem, sedl Josef jako spolujezdec do auta. Při autonehodě utrpěl krvácení do mozku. Po náročné operaci upadl do kómatu.

Lékařka: Máte další děti? To buďte ráda

„Doktorka se mě zeptala, jestli mám ještě nějaké děti. A když jsem řekla, že staršího syna, tak mi řekla, abych byla ráda, protože Josef nemá šanci na přežití. Pro mě to byla slova, na která do smrti nezapomenu,“ vzpomíná na bolestný okamžik Věra.

Matka si po prvotním šoku zakázala poslouchat negativní prognózy, stejně jako slova „nevěřím, pochybuji a vzdávám se“. A rozhodla se syna zachránit.

Výška 190 centimetrů, váha 50 kilo

Lékaři říkali rodině, že Pepův stav je konečný a že nemohou počítat, že by se někdy probudil. Věra se ale nevzdala. Nastudovala si bazální stimulaci, fyzioterapii a ergoterapii. Po dvou měsících Josef pohnul palcem. Jen malý pohyb znamenal velké vítězství.

Věra se slzami v očích vzpomíná, jak si syna vezla domů. Mladík vážil pouhých 50 kilogramů a měřil 190 centimetrů.

Josef ale oproti všem předpokladům začal vnímat a reagovat. „Pro mě ale začala jiná etapa péče. Učila jsem ho znovu mluvit, naučili jsme ho znovu jíst, znovu polykat, kousat. Už nemusel mít sondu do žaludku,“ vyjmenovává Věra. Syna začala znovu učit český jazyk, matematiku, zeměpis, dějepis a dokonce i němčinu.

Podívejte se, jaké pokroky Josef díky matce udělal:

„Nejlepší okamžik? Když mi řekl znovu máma“

„Když mi poprvé řekl znovu nahlas máma, tak jsem měla strašnou radost, protože to bylo neskutečný, já si nedokázala představit, že mě neosloví, že se na mě nepodívá, že se neusměje,“ svěřila se Blesk.cz žena. Jejím velkým snem je, aby se syn ještě jednou postavil na nohy.

„Nejtěžší pro mě bylo, že jsem se musela s tím vším, co se stalo,  nějak vyrovnat, ale zjistila jsem, že to nejde, že se nedokážu vyrovnat s tím, co se Pepovi stalo, a když už si myslela, že jsme na správné cestě, tak přišla další rána - onemocnění mého manžela,“ řekla Věra.

Další krutá diagnóza

Manželovi Jiřímu diagnostikovali rakovinu. Věra přiznává, že se zhroutila. „Manžel je ten jediný, o koho se mohu opřít, on je pro mě zeď, která mě drží, a najednou den před Vánoci jsem byla postavená před fakt, že o něj možná přijdu,“ vypráví žena.

Jiří podstoupil operaci a Věra tak měla doma dva dospělé muže, o které se musela starat. Rodina se tak dostala do finanční krize, protože Jiří nemohl pracovat. Jakmile byl tedy otec rodiny z nejhoršího venku, nastoupil znovu do práce, i když stále není v pořádku. Věra ovšem zůstala sama na starost o syna.

Schodišťová plošina by usnadnila péči

Věra musí s Josefem jezdit na rehabilitace, pro drobnou ženu je to problém. Manžel Jiří by rád pomohl, ale po prodělané operaci se nesmí namáhat. Hodinu trvá, než Josefa dostanou z domu do auta. Věru navíc také čeká operace krční páteře, kterou neustále odkládá.

„Zatím jsme vše finančně zvládali, i když péče o Pepu stojí až 300 tisíc ročně. Pojišťovna nám přispívá. Vždycky jsem si myslela, že prosit o pomoc je ostuda, ale teď mi nic jiného nezbývá,“ přiznává Věra.

Rodině by pomohla schodišťová plošina, na kterou zatím nemají nárok. „Necítím se jako hrdinka, jsem máma a manželka, chci, aby ti, co miluji, se mnou byli co nejdéle, nechci, aby se jim něco stalo. Děkuji všem, kteří se nám rozhodnou pomoci,“ říká silná žena.

Chcete pomoci Josefovi a jeho mamince?

Můžete přispět na účet, který byl založen u Asociace rodičů s DMO a přidruženými onemocněními ČR. Účet je veden na Věřino jméno a je určen na čerpání rehabilitačních a kompenzačních pomůcek. Rodina chce nastřádat hlavně na plošinu.

Číslo účtu: 2800839292/2010

IBAN CZ 112010000000