Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Smutný den pro muslimy.“ Mešitu ve Švédsku spolkly plameny, policie hledá žháře

Autor: Mii - 
26. září 2017
17:50

Ohromný požár zachvátil v noci na úterý mešitu ve švédské obci Vivalla u Orebra, východní části Stockholmu. Budova utrpěla rozsáhlé škody, nikdo ale při incidentu nebyl zraněn. Hasiči pracovali celou noc, aby plameny dostali pod kontrolu. Policie nyní případ vyšetřuje a pracuje s verzí, že šlo o žhářství. 

Hasiči byli k mešitě povoláni krátce po druhé hodině ranní. Pět hodin bojovali s ohněm, který nakonec pohltil většinu budovy.

„Současná situace je taková, že části budovy stále hoří, a doufáme, že zbytek se nám podaří zachránit,“ sdělil velitel hasičů Ulf Jacobsen místnímu deníku TT ráno v 6:30. Mluvčí komplexu Jamal Lamhamdi označil celou věc za „smutný den pro muslimy jak v Orebru, tak v celém Švédsku“.

Jedna část budovy je kompletně zničena a její střecha se zřítila. Další část poškodil oheň a voda, kterou hasiči použili k hašení. Jen třetí část budovy je podle předběžného pohledu v pořádku. Ráno byl ještě problém s prostřední částí.

 

Budova dříve patřila jehovistům, muslimové ji převzali až v roce 2007. Aktuálně do ní podle jejích webových stránek zavítá pět tisíc lidí měsíčně z 25 zemí světa.

Nábožensky a xenofobně motivované zločiny se poslední roky ve Švédsku množí. V lednu neznámý žhář zapálil mešitu nedaleko Stockholmu. V říjnu byl zas zadržen muž, který se snažil podpálit šíitskou modlitebnu v jihozápadním Malmu.

VIDEO: Ve Švédsku nedávno útočili teroristé. Takhle lidé reagovali: