Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůza v Jemenu. Životem za válku zaplatilo už tisíc dětí, zemí se dál šíří i cholera

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. září 2017
10:40

Podle posledních informací je situace v Jemenu kritická, zemi ničí občanská válka a cholera. Vojáci navíc začali do armády verbovat i malé děti, při bojích jich zemřelo už více než jeden tisíc. Rada pro lidská práva OSN žádá, aby bylo zahájeno vyšetřování válečných zločinů, k žádosti se připojilo dalších 60 humanitárních organizací.

Jemen sužuje od roku 2014 konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Válka v Jemenu už si vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov. Nějakou formu pomoci potřebuje podle OSN 19 milionů lidí z celkových zhruba 26 milionů, kteří v Jemenu žijí.

Nejnebezpečnější je bombardování, frekvence náletů se za poslední rok zvýšila, s ní roste i počet mrtvých. O tragédii podali svědectví přeživší, kterým se podařilo ze země uprchnout. Při leteckých útocích zatím zahynulo 5 144 civilistů a 8 749 jich bylo zraněno. Humanitární organizace chtějí, aby OSN vyšetřila, zda a jaké byly v jemenské občanské válce spáchány válečné zločiny. Z porušování lidských práv organizace podezírají všechny strany konfliktu.

OSN žádá arabskou koalici, aby poskytla Jemenu humanitární pomoc. Poslední zprávy hlásí, že se zvyšuje počet dětských obětí, na vině nejsou jenom vzdušné útoky koalice, podle svědků se v jemenské armádě objevují dětští vojáci, některým je pouze 10 let.

Cholera a hladomor. V Jemenu umírají tisíce lidí

Od propuknutí nejnovější epidemie cholery v Jemenu v dubnu se už nakazilo 612 703 lidí a 2048 nemoci podlehlo. S odkazem na jemenské ministerstvo zdravotnictví a Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o tom informovala agentura Reuters. Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a hrozí i smrtelná dehydratace organismu.

Šíření epidemie cholery v Jemenu se v posledních týdnech sice zpomalilo, každý den nicméně stále přibývá asi 3000 nových případů.

Asi 15 milionů Jemenců nemá přístup ke zdravotní péči. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení. Dalším nebezpečím je hladomor, 7 milionu obyvatel nemá dostatek zásob, aby přežili konflikt.

Komisař Rady pro lidská práva OSN Zeid Ra’ad al-Hussein prohlásil, že je klíčové, aby se začalo jednat. „Už několikrát jsem prosil mezinárodní organizace, aby přestaly jen přihlížet tomu, co se tam děje, ale začaly něco dělat. V Jemenu jsou porušována základní lidská práva, obě bojující strany páchají válečné zločiny, nemůžeme se věčně dívat jinam. Podle informací, které jsme obdrželi, vojáci útočí na civilisty záměrně. Musíme to vyšetřit,“ rozhořčil se Hussein.

Upozornil také na fakt, že se v zemi začaly objevovat ozbrojené skupiny, které mají vazby na al-Káidu. „Chci požádat vůdce obou stran a jejich spojence, aby měli slitování a přestali útočit na obyvatele Jemenu,“ situace se však ještě vyhrotila, jsou hlášeny útoky na prchající obyvatelstvo.

halba ( 9. září 2017 15:23 )

I malý islámista je potencionální terorista. Hezký den.

sores ( 9. září 2017 11:33 )

Od evoluce dvounohého živočicha se válčí a válčí a znásilňuje! Co to příroda stvořila za hnusy?! Člověk s IQ a slušností,láskou v srdci přeci nikdy nevyprovokuje zabíjení, to dělají nekvalitní a narušené živočichové, rozhodně ne čestný člověk!!!!

Zobrazit celou diskusi