Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srdceryvné foto: Holčička (†7) vyhladověla k smrti, jídlo neměla kvůli válce

Autor: lm, ČTK - 
7. května 2017
21:04

Snímek umírající holčičky (7) z Jemenu trhá srdce. Jamila Ali Abdu se dostala do nemocnice ve zbědovaném stavu; trpěla podvýživou a v těle měla červy. Rodiče jí nemohli pomoci, nedařilo se jim ani uživit rodinu a zdravotní péče v oblasti je v troskách. Snímek zachycuje smutnou realitu ze země zbídačené občanskou válkou, kde sedmi milionům lidí hrozí hladomor.

Smutek, slzy a beznaděj. Zdrcená rodina pohřbila sedmiletou Jamilu, která zemřela na podvýživu. Její poslední snímky lámou srdce. Malá holčička s vpadlými tvářemi a napůl otevřenýma očima na nich leží v nemocnici v Hodeidah, kde 12 dní bojovala o život. U jejího lůžka sedí zhroucený táta, který se jen těžko srovnává s realitou.

"Její stav se zhoršoval poslední dva roky. Kdykoliv jsme šli do nemocnice, řekli nám, že má červy a bakteriální infekci. Nemohli jsme ji vzít jinam, jsme chudí a nemůžeme odjet do San'á (hlavní město Jemenu - pozn.red.) či kamkoliv jinam," popsal smutně.

Situace ve válkou zasažené zemi je kritická. Jemenu hrozí hladomor biblických rozměrů. "Na pokraji hladomoru je sedm milionů lidí, my jsem se prostřednictvím Světového programu pro výživu dostali ke 3,1 milionu z nich. To znamená, že v dubnu asi čtyři miliony lidí nedostaly nic a tito lidé hledí do tváře hladu. Jestliže budeme nadále moci pomáhat jenom části těch, kdo to potřebují, budeme mít hladomor biblických rozměrů," řekl Jan Egeland, který stojí v čele Norské rady pro uprchlíky (NRC). Podle něj je na pokraji smrti půl milionu jemenských dětí a mnohé už "tiše a tragicky" umírají ve svých domovech.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole San'á. Do konfliktu se zapojily i Írán (na straně povstalců) a koalice arabských států pod vedením Saúdské Arábie (na straně vlády). Tři roky trvající konflikt uvrhl zemi do hluboké humanitární krize, ceny jídla se ztrojnásobily a zdravotnictví je v troskách.

Video: Kameraman natočil svou vlastní smrt v Jemenu

 

Video  Kameraman natočil svou vlastní smrt v Jemenu  - liveleak.com
Video se připravuje ...

oliiiii3 ( 20. prosince 2017 17:23 )

chudinky deti, ted uz ji bude jen dobre.

agfor ( 8. května 2017 12:36 )

Tak, Češi, honem přispějte na hladovějící dítě z několik let starého článku, aby si tatínek mohl koupit nový samopal a jít vraždit zlé Evropany.

tgbg ( 8. května 2017 11:07 )

Takto dopadne každý komunistický experiment.

amgal ( 8. května 2017 07:35 )

Nějak jste se sekli, tak nevypadá 7leté dítě, ale nějaká starší žena. Krmnte nás něčím pořádným.

y1xcvbnm ( 8. května 2017 01:19 )

ta holčička byla nějak vážně nemocná, rodina kolem vypadá zcela normálě

Zobrazit celou diskusi