Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kradou vodu, potraviny i televize. Karibský ostrov po hurikánu Irma stihlo rabování

Autor: pet, ČTK - 
8. září 2017
12:11

Karibský ostrov Svatý Martin, který zpustošil hurikán Irma, hlásí případy rabování. Francouzská ministryně pro zámoří Annick Girardinová v pátek v televizi BFM hovořila o drancování, kdy lidé kradou televizory, ale i vodu a potraviny.

„Jak mohou lidé zneužívat neštěstí druhých?“ ptala se rozhořčená Girardinová. Dodala, že pro policii je klíčové, aby na ostrově rozděleném na francouzskou a nizozemskou část obnovila pořádek.

Situaci na ostrově, o který se dělí Francie s Nizozemskem, označil kvůli rabování za vážnou i nizozemský premiér Mark Rutte. Televize CNN s odvoláním na místní úřady uvedla, že na opětovném zavádění práva se podílí i nizozemská armáda.

Rabování přitom provázelo i nedávné řádění hurikánu Harvey, hlásili jej z jihu Texasu a varovali před přísnými tresty.

Nejméně 24 mrtvých

Na francouzském karibském ostrově Svatý Bartoloměj a na francouzské části ostrova Svatý Martin si hurikán Irma vyžádal nejméně devět mrtvých, dalších alespoň sedm lidí se pohřešuje. Oznámil to dnes francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

Celkem tak má Irma podle průběžných zpráv z postižených ostrovů nejméně 24 mrtvých. Francouzská vláda dosud uváděla, že na Svatém Martinu zahynuli čtyři lidé, jednu oběť pak ohlásila i nizozemská část ostrova. Nyní Francie bilanci na svých územích upřesnila a do výčtu zahrnula také ostrov Svatý Bartoloměj.

Irma, která za sebou nechává zpustošené ostrovy, zabila také jedno dítě na Barbudě, dalšího člověka na Anguille, tři lidi na Portoriku a čtyři na Amerických Panenských ostrovech.

Hurikán Irma dnes zeslábl na druhou nejsilnější kategorii. I tak je ale mimořádně nebezpečný, neboť ho doprovází vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině a také vzedmuté moře.

Například na ostrovech Turks a Caicos či na jihovýchodě a v centrální části souostroví Bahamy by mohlo vzedmuté moře dosáhnout až šesti metrů nad běžnou hladinu.

Florida: Evakuace bývalého Jágrova týmu

Irma se v 11:00 SELČ nacházela 90 kilometrů severozápadně od bahamského ostrova Great Inagua a mířila severozápadním směrem rychlostí 26 kilometrů v hodině. Živlu nyní čelí Bahamy a také severovýchod Kuby, na Floridě naopak vrcholí evakuace a přípravy na úder, na nejhorší se připravuje Miami. 

Vedle evakuace turistů z Karibiku, která se týká i Čechů, zaujala přitom i zpráva o evakuaci hokejového klubu Florida Panthers, který si pronajal letadlo, jímž své hráče a další zaměstnance dopraví i s rodinami a domácími zvířaty do bezpečí před očekávaným víkendovým úderem hurikánu.

Z Fort Lauderdale dnes odletí zhruba osmdesátičlenná výprava do Bostonu. Hráči budou moci využívat komplex ve Springfieldu, kde sídlí farmářský tým Panthers. Právě na Floridě působila v minulé sezoně česká hokejová legenda Jaromír Jágr.

Guvernér státu Florida Rick Scott nařídil evakuaci půl milionu lidí z pobřežních oblastí. Hokejová hala Panthers BB&T Center v Sunrise bude sloužit jako sklad nouzového vybavení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi