Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Volkswagen sníží emise u stovek tisíc vozů. Úprava softwaru se dotkne i škodovky

Autor: pet, ČTK - 
22. srpna 2017
19:15

Rakouská vláda se dohodla s automobilkami na úpravě softwaru u 600 tisíc naftových vozů, která má snížit emise. Oznámil to v úterý rakouský ministr dopravy Jörg Leichtfried. Podobnou dohodu již začátkem měsíce uzavřelo s výrobci automobilů sousední Německo.

Leichtfried představil dohodu po úterním setkání, kterého se zúčastnili zástupci značek Mercedes-Benz, BMW, Kia, Ford, Renault, Porsche, Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Hyundai, Mitsubishi Motors a Opel. Upozornil, že součástí dohody je rovněž finanční prémie pro kupce automobilů šetrnějších k životnímu prostředí.

Podle rakouského ministerstva dopravy se úpravy softwaru budou týkat značek VW, Mercedes, Renault a možná i BMW. Ostatní značky by se měly podílet pouze na programu pobídek k nákupu ekologičtějších vozů.

VIDEO: Charanzová: Volkswagen by měl Evropanům zaplatit

Video  Charanzová: Volkswagen by měl Evropanům zaplatit.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Německá vláda se začátkem srpna dohodla s automobilkami na úpravě softwaru u více než pěti milionů naftových vozů. Dohoda má podle agentury Reuters pomoci napravit pověst odvětví, kterou poškodila zejména aféra koncernu Volkswagen kolem manipulací s testy emisí naftových vozů.

Volkswagen předloni v září v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulace s testy emisí oxidů dusíku instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů. Skandál se týká rovněž 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi