Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chlapec na vycházce zakopl o kost. Našel tak milion let starého praslona

Autor: Mii - 
22. července 2017
20:10

Mladý chlapec z Nového Mexika nedávno učinil objev, který mu můžou závidět nejen jeho spolužáci, ale i vědci z celého světa. Devítiletý Jude Sparks na procházce se svojí rodinou zakopl o něco, co trčelo ze země. Později zjistil, že takhle náhodou objevil 1,2 milionu let staré pozůstatky mastodonta, píší New York Times.

Rodina Sparkových byla na vycházce v pouštní oblasti Las Cruces. Chlapec, jenž se honil se svými bratry, v jednu chvíli odběhl dál od vyznačené cesty a zakopl o jakousi věc, která vyčnívala ze země.

Když ho jeho bratři dohonili, usoudili, že se jedná o kosti nějaké staré shnilé krávy. Podivné pozůstatky je ale nenechávaly chladnými, a tak přivedli rodiče, ať se na ně podívají. Celá rodina debatovala a nakonec věc označila za lebku slona.

Kosti ale zůstávaly předmětem diskuze rodiny i hodiny poté. Rodiče se proto následující den rozhodli, že kontaktují odborníky z místní státní univerzity Nové Mexiko, aby měli konečně finální odpověď, komu že kosti patří. Ti se úkolu rádi ujali a k překvapení všech zjistili, že pozůstatky ve skutečnosti patří 1,2 milionu let starému stegomastodonovi – dávnému předkovi slonů, který se podobal mamutovi.

Fosilii asi dostane univerzita

„Je to neuvěřitelně neobvyklý nález,“ popisoval profesor biologie Peter Houde pro New York Times s dodatkem, že je fantastické, že takový objev učinil teprve devítiletý chlapec. Ocenil také, že rodina kosti nevykopala a nechala je v zemi. „Abych pravdu řekl, všechny fosílie z této oblasti jsou radioaktivní, a hlavně pro děti, takže jsou něčím, co doma mít nechcete,“ řekl profesor.

Pozůstatky stegomastodonů jsou v Americe velmi vzácné. Dosud jich bylo nalezeno tak málo, že se nedá určit, jak a kde přesně žili.

„Jsem velmi rád, že nás rodina kontaktovala. Pokud by to neudělali nebo pokud by s kostmi manipulovali sami, zničili by je. Musí se to dělat se speciálními znalostmi,“ pokračoval dále Houde. Nyní doufá, že dostane povolení fosilii vystavit na univerzitě.

Zobrazit celou diskusi