Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Egypt dá Saúdské Arábii 2 ostrovy. Kritici: „Prodal“ je za pomoc

Autor: ČTK, mah - 
25. června 2017
10:44

Saúdská Arábie získá nové území. Egypt jí přenechá dva neobydlené, ale strategicky významné ostrovy v Rudém moři. Dohodu podepsal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, vyplývá to ze sobotního prohlášení egyptské vlády. Vše ale může zastavit egyptský ústavní soud. O situaci informovala agentura Reuters.

Odstoupení Tíránu a Sanáfíru je velmi citlivou politickou záležitostí. Rozhodnutí bylo oznámeno loni v dubnu a vzbudilo veřejnou kritiku, ostré právní boje plné rozporných soudních verdiktů a loni kvůli němu v Egyptě propukly pouliční protesty.

Kritici tvrdí, že Sísí území „prodal“ výměnou za saúdskou pomoc. Zatímco jeden soud rozhodnutí o předání ostrovů zrušil, jiný ho potvrdil. Nyní je na ústavním soudu, aby definitivně rozhodl o tom, která instituce má v této záležitosti rozhodovat. Dohodu nedávno podpořil parlament, který tvrdí, že věc spadá do jeho kompetence, uvedla k právním sporům uvnitř Egypta britská zpravodajská stanice BBC.

Sísí odstoupení ostrovů odůvodňuje tím, že vždy patřily Saúdské Arábii a že Rijád v roce 1950 pouze požádal Egypt, aby tam rozmístil své vojáky. Tíránu a Sanáfíru se v letech 1956 a 1967 zmocnil Izrael, vždy je ale vrátil Egyptu.

Sobotní prohlášení přišlo v závěru muslimského svatého měsíce ramadánu, kdy jsou Egypťané zaměstnaní přípravami oslav a setkání se svými blízkými.

Saúdská Arábie představuje pro Sísího klíčového spojence. Rijád poskytl Egyptu jako pomoc miliardy dolarů. Dotyčné ostrovy jsou sice neobydlené, mají ale důležitou strategickou polohu. Nacházejí se v Tiranské úžině, která je pro velké lodě jedinou přístupovou cestou do Rudého moře z Akabského zálivu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi