Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Důvěrnice exprezidentky dostala 3 roky. Uplácela, aby udržela dceru na škole

Autor: nka - 
23. června 2017
10:13

Na tři roky jde za korupci do vězení důvěrnice jihokorejské exprezidentky. Soud ženu uznal vinnou z toho, že pomocí svého vlivu sjednávala studijní výhody pro dceru. Jde o první rozsudek v řadě obvinění, kterým Čche Sun-sil čelí. Žena, která stála v pozadí skandálu vedoucího k sesazení někdejší hlavy státu, se dále má zpovídat ze zneužití pravomocí při sjednávání milionových darů pro své nadace.

Čche Sun-sil podle soudu využívala svého postavení dlouholeté přítelkyně a poradkyně bývalé prezidentky Pak Kun-hje a zajišťovala dceři Čchung Ju-ra protekci na prestižní univerzitě v Soulu. Dceru nejen že na školu díky matčině pomoci přijali, ale dokonce jí učitelé dávali známky za práce a zkoušky, které ve skutečnosti nikdy neabsolvovala.

Prezidentku pak sesadili v březnu. Takto opustila prezidentský palác:

„Její přečiny jsou příliš závažné na to, abychom je mohli považovat za skutky, které páchá matka z lásky ke svému dítěti, jemuž chce zajistit to nejlepší,“ řekl podle BBC soudce. Potrestal také dvěma lety a rokem a půl vězení dva profesory, kteří dívce výhody na univerzitě pomáhali zajišťovat.

Čche Sun-sil v Jižní Koreji čelí obvinění z korupce a zneužití moci. Je podezřelá, že jako důvěrnice prezidentky s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které ona sama řídila. Část peněz prý použila pro vlastní potřebu. Například společnost Samsung uvedla, že dceři důvěrnice zaplatila koně. Pokud soud ženu usvědčí i z těchto činů, může strávit ve vězení desítky let.

Jedenadvacetiletá Čchung, která v době vypuknutí skandálu pobývala v Dánsku, byla podle vyšetřovatelů do zločinů své matky zapojena. Dánové ji zatkli a vyhostili, v současnosti je v Soulu a čeká na soud.

Prezidentka Pak, která se na vynucování milionových úplatků podle vyšetřovatelů měla také podílet, byla po měsících protestů veřejnosti v březnu sesazena. Poté ji policie zatkla a obvinila z korupce, zneužití pravomocí a vyzrazování státních tajemství. Proces s bývalou hlavou státu začal v květnu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi