Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezidentku ovládala dcera šamana. K výslechu ji přijel zabít bagrista

Autor: Alexandr Božilov - 
1. listopadu 2016
20:26

Velkému skandálu čelí jihokorejská prezidentka Park Kun-hje. Vyšlo totiž najevo, že své poradkyni a dlouholeté přítelkyni v jedné osobě, která neměla žádnou oficiální funkci, umožnila zasahovat do státních záležitostí. Vyšetřovatelům navíc zkomplikoval vyšetřování bizarní pokus o atentát.

Za vším hledej ženu. Tento citát by se dal aplikovat také na rychle se rozrůstající skandál, který cloumá nejvyššími patry jihokorejské politiky. Jihokorejští vyšetřovatelé totiž zjišťují, jestli Čche Son-sil využila svého dlouholetého přátelství s prezidentkou k tomu, aby získala přístup k utajovaným informacím, které jí umožnily ovlivňovat vládní záležitosti a osobně prosperovat z neziskových organizací prostřednictvím vydírání velkých podniků.

Čche se s prezidentkou seznámila poměrně zajímavým způsobem. Její otec, šaman a vůdce tajemné náboženské sekty, totiž dělal budoucí hlavě státu duchovního rádce. Poté, co v roce 1994 zemřel v důsledku atentátu, se obě ženy spřátelily.

Lidé požadují, aby prezidentka odstoupila. Lidé požadují, aby prezidentka odstoupila. | ČTK

Nyní to však vypadá, že přátelství obě ženy zničí. Popularita prezidentky se kvůli skandálu propadá na rekordní minima, část opozice ji vyzvala k rezignaci. Čche je zase podle vyšetřovatelů ve velice špatném psychickém stavu. Místním novinářům dokonce v pondělí řekla, že „spáchala hřích, za který si zaslouží smrt“.

Aby toho nebylo málo, zadržela jihokorejská policie muže, který se pomocí velkého žlutého bagru pokoušel probourat do míst, kde vyšetřovatelé zrovna Čche vyslýchali. Kupodivu ji ale nepřijel vysvobodit, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Když jsem slyšel Čche Son-sil říkat, že si za svůj hřích zaslouží smrt, tak jsem přijel, abych jí pomohl zemřít,“ hájil se bagrista před šokovanými policisty. Dá se však předpokládat, že ti pro jeho gentlemanské chování nebudou mít pochopení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi