Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na kousku Sýrie začne platit příměří, oznámili Rusové. Dohlédne na to Írán

Autor: ČTK, Mii - 
5. května 2017
18:30

Příměří dojednané ve čtvrtek v Kazachstánu začne v určitých částech Sýrie platit o páteční půlnoci. Oznámila to ruská armáda. Dohoda, pod níž je podepsáno Rusko, Írán a Turecko, počítá se zřízením čtyř klidových zón. Syrská opozice s ní nesouhlasí, považuje to za tříštění Sýrie a neuznává Írán jako garanta míru. Ruská armáda naopak chce příměří šířit na další oblasti.

Mluvčí syrských ozbrojených skupin Usáma abú Zajd v pátek řekl, že pro opozici je nepochopitelné, že má být Írán garantem míru. Podle něj šíitský Írán vnáší do syrského konfliktu aspekt boje mezi šíity a sunnity. „Írán nemůže být v roli mírotvorce,“ řekl abú Zajd.

Domnívá se, že dokud budou na místě milice podporované Íránem, tak příměří není možné udržet. Tyto oddíly podle abú Zajda provádějí nucené přesuny obyvatelstva a do vybraných zón stěhují loajální občany. Abú Zajd řekl, že opozice o ruském návrhu, podle nějž byla dohoda ve čtvrtek sjednána, stále jedná.

Návrat rusko-americké dohody?

Alexandr Lavrentijev, který v Kazachstánu vyjednával za Rusko, v pátek řekl, že nad čtyřmi zónami příměří nebudou smět přelétávat nejenom syrská a ruská letadla, ale ani letadla koalice, jíž velí USA.

Ruská armáda oznámila, že nad vytyčenými zónami její letadla nelétají už od 1. května. Řekla také, že Rusko chce obnovit dohodu s USA, která koordinuje letecké operace nad Sýrií. Rusko od této dohody odstoupilo po americkém útoku na syrskou základnu v Homsu. 

Šlo o odvetu za chemický útok, při němž v provincii Idlíb 4. dubna zemřelo přes 80 lidí. USA jej přičítají syrské armádě, avšak Damašek i Moskva s tím nesouhlasí. Ruský generál Sergej Rudskoj v pátek řekl, že o obnově koordinace letů nad Sýrií chce Rusko s USA začít jednat co nejdříve.

Generál rovněž uvedl, že na zajištění bezpečnostních zón, které budou v provincii Idlíb, Homs, Latákíja a Halab, se mohou podílet i jiné země než garanti dohody. Jaké má na mysli, ale nesdělil.

Boje v Sýrii si již vyžádaly stovky životů. Takhle vypadají oblasti zasažené válkou:

Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa.  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...

asijo ( 5. května 2017 19:08 )

Ušáci jako vždy vyvolají provokace,aby tam nebyl klid a aby měli důvod obvinit Rusko.

Zobrazit celou diskusi